Protester mot Stövar-SM för rävhundar att vänta

Kungsbacka (JJ) Om ett par veckor avgörs Svenska stövarklubbens mästerskap för rävhundar i Västergötland. Lokalklubben Västergötlands stövarklubb rustar för möten med aktivister.

Jaktmotståndare protesterar mot kommande stövar-SM för rävhundar. Foto: Gettyimages/Joakim Martinsson

Förra årets SM-tävling på Gotland resulterade i stora störningar och sabotage från jaktmotståndare. Aktivisternas aktioner kom som en överraskning.

– Vi har ju hållit på med jaktprovstävlingar i många år och aldrig varit med om något sådant här förut. Jag tror hela stövarsverige blev lite tagna på sängen, säger Anders Ydergren, pressansvarig för Stövar-SM för rävhundar.

I tidningen Skövde Nyheter har organisationen Jaktkritikerna aviserat att de kommer protestera mot mästerskapet. De menar att stövarjakt på räv inte är försvarbart och kallar jaktformen för ren nöjesjakt.

– Räven är predator vi jägare beskattar som annat vilt. Den sprider ju bland annat bandmasken, säger Anders Ydergren.

Enligt Anders beror mycket av motståndet till rävjakten på okunskap. Inför mästerskapet på Gotland spreds bilden av att stövarna jagade räven i pack och att räven togs av hundarna. Något som naturligtvis inte stämmer.

– Under stövarjakt på räv har räven trumfen på hand. Det är räven som bestämmer när drevet är slut. Då kryper den ju in. Jaktprov för stövare är en del av avelsarbetet för att få fram bra jakthundar, säger Anders Ydergren.

Arrangörerna har inför årets mästerskap en egen säkerhetsansvarig. Det rör sig om en pensionerad polis. Han har en bra dialog med Polismyndigheten i Skövde.

– Dessutom kommer vi inte gå ut med vart provrutorna är belägna. Vi kommer inte heller ha direktsändning via Tracker, säger Anders Ydergren.

Förra årets uppståndelse fick sponsorer att dra öronen åt sig. Försäkringsbolaget Agria valde att dra sig ur sponsringen av mästerskapet. Arrangörerna i år har dock inte märkt av någon avvaktan från sponsorer.

– Nej, vi har många företag som sponsrar. Flera av dem drivs av jägare. Men vi har också en del sponsring av företag som inte vill synas med namn på grund av det som hände i fjol. Det har jag full förståelse för, säger Anders Ydergren.

Jaktjournalen kommer finnas på plats på årets upplaga av Stövar-SM för rävhundar. Vi kommer liverapportera från deltagarnas provrutor samt göra ett större reportage till tidningen. Besök vår SM-sida redan nu och bekanta er med de deltagande hundarna

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser