Problembjörnar ska skjutas

Umeå (JJ) Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att två så kallade problembjörnar ska skjutas.

Två björnar som uppehåller sig intill renhjordar ska skjutas. Vid Fårberget i Sorsele kommun har man sedan den 29 april försökt fälla björnen utan resultat och den 13 maj går skyddsjaktstiden ut. Dåliga spårförhållanden har gjort jakten svår.

Nu på morgonen beslutade länsstyrelsen också att skyddsjakt ska inledas på en björn på Gitsfjället inom Vilhelmina och Dorotea kommuner. Cirka 1 500 kalvande vajor finns i området och ägs av Vilhelmina södra sameby som nu får skyddsjakt fram till den 18 maj.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser