Annons
Problem med rovdjur i Gävleborg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan rovdjur
Närgången varg ska skjutas. Jämthundstik svårt skadad. Rovdjuren i Gävleborg ställer till problem. Foto: Gettyimages, montage
Problem med rovdjur i Gävleborg

Länsstyrelsens personal förlänger nu skyddsjakten på en närgången vargtik i Färila i Hälsingland. Samtidigt står det klart att en jämthund skadades av rovdjur söder om Voxna på torsdagen.

En hanvarg som också uppträdde närgången sköts i samband med skyddsjakt i februari i Färila.

Tiken har dock fortsatt sitt närgångna beteende. Två beslut om skyddsjakt har meddelats tidigare men hon har undkommit jägarna.

En varg fälldes i maj, men det visade sig vara fel varg. Det var en hane som föll.

Nu rapporterar Ljusdals-Posten att länsstyrelsen i Gävleborg utfärdat ännu ett skyddsjaktsbeslut på vargtiken. Detta sker efter som ett får dödats och vargtiken fångats på film inne i centrala Färila.

Jämthund svårt skadad

Det är problem med fler rovdjur i Gävleborg. På torsdagen skadades en jämthundstik allvarligt nära Mörtsjön, fem-sex kilometer söder om Voxna i Ovanåkers kommun.

– Man hade jakt på ko och kalv och plötsligt blev hunden stilla på pejlen. De rodde över sjön och hittade hunden liggande på strandkanten. Hon var svårt biten på minst sju ställen och väldigt illa däran i muskulaturen, säger länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson, till Jaktjournalen.

Han ännu inte besiktat hunden, eftersom den vårdas av veterinär. Sone Perssons slutsats är därför att den skadats av varg eller björn.

– Eftersom jag inte sett hunden kan jag inte låsa fast mig vid någon teori ännu, säger Sone Persson.

Området där hunden attackerades ligger inom ett känt vargrevir.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!