Vapentest

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.
F.A.I.R. Fabbrica Armi Isodoro Rizzini har tillverkat vapen för sportskytte och jakt i Marcheno i Brecsicadalen norr om Gardone Val Trompia sedan 1971. I Val Trompia verkar många berömda vapentillverkare, bland annat Beretta. F.A.I.R. har lyckats i sin strävan att etablera sig på vapenhimlen och rankas som nummer två av italienska hagelvapentillverkare när det gäller ”over and under”, ett resultat av satsning på Research and Development och avancerade CAD/CAM system i en toppmodern maskinpark.

F.A.I.R. Game och Light

F.A.I. R. lanserar ett intressant koncept med två typer av vapen där den ena är direkt anpassad för jägare och skyttar med kortare armar. Lightmodellen har kortare kolv och 66 cm pipor medan Game har 71 cm långa pipor. Naturligtvis kan man ta Gamemodellen och gå till en vapensmed och få kolven kortad. Men nu kan en kortare jägare direkt pröva hur en lättare hagelbock med kortare kolv och pipa känns och uppför sig på lerduvebanan.

Mekanism

F.A.I.R. har startat med en traditionell mekanism med en bred underliggande låsregel. Konstruktionen är beprövad och flitigt använd av både Browning och Beretta i många av deras modeller. Piporna är upphängda i mekanismen på två tappar på lådans sidor där urfräsningar på pipblocket griper in. Tapparna för pipornas upphängning ser ut att vara pressade på plats och är lätt att byta ut. För de flesta jägare är det nog nästan omöjligt att vara så flitig på lerduvebanan och på jaktstigarna att ett modernt vapen skjuts glappt. Låsregeln är konad och blir därmed självjusterande vilket är bra. Hela låsningen är mycket stabil. Låslägena i pipornas undersida är cirka åtta mm breda på var sida som går ner i mekanismens botten och ger ytterligare stabilitet.

Säkring och pipväljare

Säkringen är automatisk vilket är bra på ett jaktvapen, men lite onödigt på ett sportvapen. Nu får nog både Game och Light betraktas som jaktvapen i första hand så här passar den automatiska säkringen bra. Om det är bra eller dåligt är väl en personlig fråga. Står man på trap eller skeetbanan laddas vapnet på plattan. Är det fråga om en sportingstig är det på samma sätt så att möjligheten att gå omkring med laddat och osäkrat vapen i de sammanhangen är inte så stor. Utmaningen uppstår möjligen under jakt om man glömmer bort att säkra. Pipväljaren sitter monterad i säkringstangenten vilket är en vanlig lösning. Säkringstangenten är ordentligt tilltagen och ger bra grepp. Säkringen är lite trög och relativt ljudlig vilket kan upplevas störande då den skall manövreras i samband med varje laddning. På lerduvebanan spelar det ingen roll men under jakt kan det upplevas som störande.

Avtryckarsystem

F.A.I.R. Game och Light har ett enkeltrycke med något lite släp. Av någon anledning upplevde jag att Lightbössan hade ett renare trycke med mindre släp. Det är säkert bara en tillfällighet eftersom det är samma mekanism. Avtrycket är enligt min mening tillräckligt bra för jaktliga ändamål och med det pris som rekommenderas kan man inte få allt. Hanarna har extra upphak som höjer säkerheten. Metalldelarna är väl arbetade och polerade. Lådan har en djupsvart färg och är väl polerad. I övrigt finns ingen gravyr förutom F.A.I. R. instansat på lådans undersida. Avtryckaren har en bekväm design och är tillräckligt stor liksom varbygeln för att fungera bra med handskar påtagna. Omkoppling till övre pipan sker automatiskt vid skytte.

Kolv

F.A.I.R. Game och Light har kolv i enklare valnöt som är laserbehandlad så att den ser ut att vara i ”grade +”. Kolvarna är mycket snygga. Man kan undra hur hållbarheten är? Kolvarna har bekväma pistolgrepp med en lämplig handutfyllnad. Nätskärningen är gjord med laser och är funktionell och ger bra grepp. F.A.I.R Game har 37 cm mellan avtryckare och bakkappa. Light har 34 cm avstånd. Framstocken är densamma på bägge modellerna och har generösa mått som ger bra grepp och harmoni till vapnet. F.A.I.R. har valt en enkel bakkappa i plast. Lite enkelt kan tyckas men det är ingen stor sak att montera en tunnare bakkappa i dämpande material.

Skytte

Besöket på lerduvebanan blev en trevlig upplevelse. Gamemodellen upplevdes som lugn och behaglig att skjuta med. Den har mycket bra balans och kolvmåtten passade uppenbarligen bra för det tog ungefär som det brukar göra. Lightmodellen blev lite trixigare då kolven var lite för kort för mina armar. En inlånad testskytt tyckte däremot att det var alldeles perfekt med den korta kolven. Balansen med de kortare piporna upplevdes som mycket bra. En spontan kommentar från de som provade var att det var intressant och bra att kunna prova en kortare kolv för nästan alla hade någon gång funderat på att korta kolven.

F.A.I.R. Game och Light

F.A.I.R. Game och Light är två mycket prisvärda och intressanta nykomlingar på marknaden. Det är inget extravagant över dessa två hagelbockar. Det är enkla vapen med bra finish. Levereras i papplåda med chokenyckel och två choker. För den som vill utöka antalet choker finns ett komplett sortiment Tecknichoke i Normarks sortiment. Bägge modellerna känns gedigna och välgjorda med bra finish och detaljarbeten. Det känns som mycket för pengarna.

F.A.I.R. Game och Light

Kaliber: 12/76. Längd: Game 115 cm och Light 107 cm. Piplängd: Game 71, Light 66 cm. Säkring: Automatisk. På kolvhalsen med pipväljare. Dubbla hanuppfång. Vikt: Game 3,3 kg, Light 3,1 kg. Choker: Två choker. Pris: 11 400 kr. Generalagent: Normark Scandinavia.