Prishöjning på fjälljakt överklagas

Om länstyrelsen i Jämtland får som de vill kommer det att blir rejäla prishöjningar för de som vill jaga i fjällen! (Foto: Roger C Åström) Östersund (JJ) De nya priserna för småviltsjakt på renbetesfjällen i Jämtlands län är orimliga - det menar Jägareförbundet som nu överklagat prishöjningen till förvaltningsrätten.

Det är länsstyrelsen som beslutat att priset ska höjas och skälet till höjningen är att priserna ska kopplas till den allmänna inflationen i landet.

Men jägareförbundet menar att höjningen inte alls står i proportion till inflationen. Dessutom tycker de att priserna skiljer sig för mycket mellan samebyområden och kommunområden.

Länsstyrelsen i Jämtland vill höja priserna för årskorten jaktkort på renbetesfjällen för kommunbor från 800- till 900 kronor. Dygnskorten vill man höja från 250- till 350 kronor och årskort för länsbor 1.500- 1.800 kronor.

Eftersom beslutet handlar om nyttjanderätt enligt rennäringslagen har förvaltningsrätten lämnat överklagan till regeringen. Förra veckan höjdes även priserna för älgjakt, men då var det Sveaskog som stod bakom höjningen, uppger Nyheterna P4 Jämtland.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser