Pressmeddelande: Nej till frilevande varg

Landsbygdspartiet oberoende vill inte ha någon frilevande varg i Sverige. På förekommen anledning kommer här ett förtydligande av vårt partiprogram.

Det är inte så lätt att alltid vara tydlig med vad man menar. Landsbygdspartiet oberoende har som partikrav att det inte ska finnas frilevande varg. Men sedan har man i partiprogrammet skrivit att vargen skall hållas inom habitatstora revir, som vid behov skall hägnas. Utanför hägnet ska det stå markägaren fritt att ”plocka bort” vargen.

Det ska dock förtydligas att partiets inställning är att vi inte ska ha någon frilevande varg i Sverige.

Partiet avser inte – och har aldrig avsett – att driva frågan om etablering av varghägn. Skrivelsen i partiprogrammet visar på den enda kompromiss som partiet kan acceptera.

Det ankommer helt på vargförespråkarna såväl inom som utom partiet att tillsammans med myndigheter och organisationer utreda var hägnen i så fall ska kunna etableras, samtidigt som lokal acceptans kan uppnås.

Årsmötet i Uppsala den 22 mars beslutade att göra detta förtydligande.  

Magnus Malmsten, styrelseledamot Landsbygdspartiet

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser