Pomo imponerar i Västernorrland

Örnsköldsvik (JJ) Jämthunden Pomo jagades in på marker utanför Kalmar. Men han var lite väl tuff med vildsvinen, då fick Mats Norberg, Bredbyn köpa honom för att istället bli björnhund. Och det har lyckats, på premiärdagen skällde han ståndskall i fyra timmar och i går sköts det björn för honom efter flera timmars ståndskall.

Jämten Pomo gjorde ett grymt björnarbete innan Henrik Karlström kunde fälla björnen. Mats Norberg berömmer sin björnhund som tidigare jagade vildsvin utanför Kalmar.

I  skogarna runt Myckelgensjö, cirka sju mil väster om Örnsköldsvik, pågår just nu en samordnad björnjakt på marker som tillhör både Holmen och SCA. En sladdad skogsbilväg blev början till en spännande och lyckad björnjakt i går.

Björnen hade lämnat spår i det upprivna gruset och hundföraren Mats Norberg fick chansen att släppa sin åttaårige jämthundshane Pomo (Ackers Henry) på spåret.

Pomo har ett stort björnintresse och hade redan vid premiärdagen skällt björn i fyra timmar tillsammans med en annan hund utan att jägarna kom till skott.

Nu tog det inte heller lång tid, Pomo drog iväg i spåret och efter 1,8 km blev det fast ståndskall i upptaget.

– Jag och en Holmenkille smög in på ståndet och det var smocktät skog. Ett par timmar låg vi bara 15 meter från björnen utan att få skottchans. Vi såg en skymt av honom en gång. Till slut lyckades vi vindstöta och då blev det gångstånd och ståndskall om vart annat, berättar Mats.

Gångståndet drog sig sakta mot passkedjan som var utplacerad längst en skogsbilväg. Men innan björnen försökte ta sig över vägen blev det på nytt ståndskall, väldigt nära passkytten Henrik Karlström från Örnsköldsvik.

Plötsligt kom björnen ut på vägen 40-50 meter från Henrik som sköt, men  kulan tog högt i lungan och björnen kastade och tog sig undan. Men Pomo hängde på och ställde björnen på nytt.

– Jag och den andre hundföraren, Emil Fahlén, smög in och avslutade. Jag försökte få fast Pomo och Emil avfångade björnen.

Björnen var en hane på hela 226 kg.

– Jag tycker att vi har bra med björn i det här området (Västernorrland norra, område 2). Vi har en relativt låg tilldelning och de som har bra insyn i björnstammen menar att detta är ett av de områden som björnen ökar mest i, förklarar Mats.

Det finns en intressant historia runt Pomo. Han är injagad och meriterad löshundschampion på älg i skogarna utanför Kalmar. Där jagade han även vildsvin, men ägaren, Daniel Eliasson, tyckte att han var för tuff med vildsvinen och lät istället Mats köpa honom med målsättning att göra honom till björnhund i stället.

– När Daniel varit här uppe och jagat har vi sett att han haft ett björnintresse och nu har han verkligen också levererat. Man kan se att han verkligen jagar björn, han är ganska hård på dem och har en bra förmåga att få dem att stå.

– Pomo är också far till Rasmus Boströms valpar efter jämthundstiken Donna som föddes i våras. Det ska bli mycket spännande att följa de valparna. Själv har jag redan så många hundar, men Emil som var med i går och avslutade har parningsvalpen.

– Han skäller även älg, men det är väldigt sällan han byter från björn till älg. Idag ska han få vila och jag ska vara passkytt när några finska jägare ska släppa sina hundar. Men sedan blir det jakt resten av veckan.

 

Har du också varit med om en lyckad björnjakt, MMS:a bild till Jaktjournalen 070-395 00 94 så ringer vi upp så fort vi kan.

 

 

 

AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser