Politiker kräver ersättning för vargdödade hjortar

Finspång (JJ)En varg rev nyligen flera djur i Finspångstrakten. Nu kräver landstings- och kommunpolitikern Carl-Gustaf Mörner (M) i Finspång ersättning av länsstyrelsen för de vilda dovhjortar som vargen dödat på hans mark. Under perioden juli till månadsskifter september oktober som vargen hann med att fälla minst nio vilda djur i Finspångs kommun.

Enligt Carl-Gustaf Mörner innebär det att han drabbats ekonomiskt eftersom vargen tog vilt som kunde blivit jaktbyten vid säljjakter. Därför vill han nu ha 11600 kronor i ersättning av länsstyrelsen.
– Dels så anser jag att jag lider ekonomiskt av det hela, för det andra tycker jag att man ska veta vad rovdjurspolitiken får för konsekvenser, säger Mörner, till SR.
Han säger att han lämnat in sitt ersättningskrav för att få igång en diskussion om vem som ska kunna få ersättning när djur dödas av rovdjur. I dag kan bara tamdjursägare få ersättning.
– Alla som bedriver näringsverksamhet, oavsett om man har mjölkkor, får eller har jakt som näring, skall jämställas, säger Carl-Gustaf Mörner.  

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser