Politiker i Rättvik ansöker om vargjakt

Kommunstyrelsen i Rättvik har beslutat att söka skyddsjakt på fyra vargar. Ansökan har skickats till Naturvårdsverket. Kommunstyrelsens ordförande, Jonny Jones (c) hoppas på snabb handläggning och att jakten kan starta den 1 mars.

I ansökan till Naturvårdsverket skriver Jonny Jones bland annat att jordbruk- och fäbodliv är viktiga sektorer för näringslivet i kommunen.
– Jakten betyder oerhört mycket för många invånare i vår kommun, inte minst för fritid och rekreation.
– För att bibehålla framtidstron på att kunna driva jordbruk och fäbodbruk med tillhörande djurskötsel i vår kommun är det oerhört viktigt att myndigheterna visar handlingskraft och vilja att beskatta rovviltstammarna så att de inte blir för stora.
– Dagens regler och förutsättningar för att freda sina tamdjur vid rovdjursangrepp är ytterligare ett argument för att inte låta de lokala stammarna bli för stora, skriver Jones.
– Efter den senaste tidens ökning av antalet vargföryngringar som berör kommunen, samt talrik förekomst av både lo och björn, har predationstrycket på det jaktbara viltet blivit orimligt stort. Attacker på jakthundar och andra hundar som vistas i markerna är sedan tidigare ett mycket stort problem, ett problem som naturligtvis blir ännu större i takt med att vargstammen tillåts öka.
Vargjakten vill Jones förlägga till de östra delarna av kommunen, trakterna kring Bingsjö.
– Under 2005 föddes 10 till 15 valpar i kommunen och vi räknar med att 15 till 20 valpar föds i år. Vi anser inte att den jakt vi ansökt om inverkar på stammens fortlevnad, men vi vill minska belastningen i vissa områden, anser Jones.
Beslutet i kommunstyrelsen föregicks av votering där socialdemokraterna inte stödde förslaget att skicka ansökan till Naturvårdsverket.
Folkpartiet deltog inte i beslutet, men centern fick stöd i frågan av moderaterna.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser