Polisutredning: Helikopter drev björnar till Sverige – fälldes i skyddsjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
7 månader sedan
Björnar ska enligt tips till norska myndigheter ha jagats över norsksvenskagränsen för att skjutas vid skyddsjakt i Sverige. Polisen i Norge utreder händelsen. Foto: Istock.
Polisutredning: Helikopter drev björnar till Sverige – fälldes i skyddsjakt
Enligt tips till norska myndigheter har björnar jagats till Sverige med helikopter. I Sverige sköts dem i skyddsjakter. Polisen i Norge utreder händelsen. Samtidigt utlovas stor belöning för tips om händelsen.
I Sverige har det skjutits över 100 björnar vid skyddsjakter i vår. Det på grund av problem med björnar som dödat renar i kalvningsområden. Men flera av björnarna ska enligt tips till norska myndigheter drivits med helikopter till Sverige. Björnarna har sedan skjutits vid skyddsjakter som godkänts av länsstyrelsen i Sverige. Polisen i Norge utreder nu fallet. Miljöbrottskoordinator Stein Erik Granli säger att de tar allvarligt på det hela: – Vi ska utreda vad som hänt och se om det är straffbart. Naturmångfaldslagen i Norge säger att det inte ska ske onödig jakt på vilt. För att veta om det här är kriminellt måste vi först se om det varit tal om jakt, och få klarhet om det varit olagligt, säger Stein Erik Granli till NRK.

Belöning för tips

Norges Miljövernförbund (NMR) anser att det här är allvarlig miljökriminalitet.  De har befäst en belöning på 100 000 norska kronor för den som kommer med tips som kan leda till fällande dom. Enligt dem handlar det om åtta björnar som skrämts från Tröndelag i Norge till norra Jämtlandsfjällen.

Lars-Ola Marakatt

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!