Polismyndigheten hänvisar till lag som inte finns

Kungsbacka (JJ) En ansökan om ett halvautomatiskt jaktgevär avslogs. I sin motivering hänvisade Polisen till EU-kommissionens nya vapenförslag, alltså en lag som inte finns.

Arkivfoto: Per Jonson

Personen som ansökte om licens till ett halvautomatiskt kulgevär, fick avslag på ansökan, men valde då att överklaga till Förvaltningsrätten. Det är också i dessa handlingar Lars Wilderäng på bloggen Cornucopia, upptäckt att Polisen i sin motivering hänvisar till en lag som inte finns.

I handlingarna går att läsa ”Polismyndigheten önskar tillägga att EU kommissionen nu framlagt ett förslag som bl.a. innebär att halvautomatiska skjutvapen för civilt bruk som liknar vapen med automatisk mekanism ska överföras [till] förbjudna skjutvapen.”

Myndigheter i Sverige kan inte agera från lagar som inte finns. Sannolikheten är också stor att det nya vapenförslaget EU-kommissionen tagit fram kommer att omarbetas kraftigt innan eventuellt ny lagstiftning kommer se dagens ljus.

I ett svar till Lars Wilderäng från Regeringen står följande att läsa.

”Polismyndigheten har i likhet med övriga myndigheter en skyldighet att följa befintlig svensk lag och kan i sin myndighetsutövningen inte hänvisa till eventuell kommande lagstiftning.”

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼