Annons
Polisens jakt på tjuvjägare i Mäntyvaara byggde på missförstånd - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Tjuvjakt
Den som ringde polisen hade sett björnspår och skoterspår och flera bilar. Foto: Gettyimages, montage
Polisens jakt på tjuvjägare i Mäntyvaara byggde på missförstånd

Lördagens polisinsats i Mäntyvaara byggde på ett missförstånd. Det berättar polisens viltsamordnare i Region Nord, Joacim Lundqvist.

Jaktjournalen har berättat att en polishelikopter väckte uppståndelse i Mäntyvaara, cirka fem mil sydost om Gällivare, i lördags.

På plats fanns också en polispatrull i bil. Lokala medier uppgav att misstanken var illegal jakt på björn, att det skulle ha skjutits flera björnar den senaste veckan och att det pågick tjuvjakt just för tillfället.

– Polisens ledningscentral fick ett telefonsamtal från en person vid 12.30-tiden på lördagen. Den som ringde hade sett skoterspår och björnspår och flera bilar på en plats, berättar Joacim Lundqvist för Jaktjournalen.

”Inga olagligheter”

Polisen började med att kontrollera med länsstyrelsens personal om det pågick någon skyddsjakt på björn i området. Nej, svarade länsstyrelsens tjänstemän.

Polisen fann inga bilar eller personer i Mäntyvaara, däremot såg man björnspår och skoterspår.

– Insatsen avbröts, men sedan ringde en person från samebyn som har sina renar i området. De hade varit ute för att dokumentera hur björnen rörde sig i förhållande till renhjorden. Det var aktuellt att söka skyddsjakt på björnen. Det är kontrollerat och det har inte begåtts några olagligheter eller fel, säger Joachim Lundqvist.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!