Polisen utreder tjuvjakt på ren

Mora (JJ) Under vintern har flera renar tillhörande Idre Sameby tjuvskjutits. Renskötare har hittat både slaktplatser och ölburkar där tjuvjägarna parterat köttet. Polisen utreder nu brotten.

Tjuvskjutningarna har enligt Mora Tidning varit koncentrerade kring Särnaområdet. Polismyndigheten i Dalarna som utreder brottet har hittat renkött vid en husrannsakan och DNA-analys ska ge svar om det överensstämmer med DNA från en slaktplats.

Enligt Jörgen Jonsson som är ordförande i Idre Sameby är tjuvskjutningarna inte något ovanligt och han säger till Mora Tidningen att det förekommer lite då och då. Däremot har samebyn börjat agera för att komma åt tjuvskyttarna och polisanmäler de upptäckter man gör.

Lennart Hjelm, vid polisen i Idre menar att tjuvjaktsbrotten är ett stort problem i området. Det är svårt att få fram bevis. I likhet med utredningsarbetet kring tjuvjakt på rovdjur finns det misstankar om att allmänheten känner till mer än de uppger.

– Jag tror de känner sig utlämnade om de ska ställa upp och peka ut någon. Det är på vittnens berättelser och iakttagelser, det är där man kan styrka brotten. Vi vill att allmänheten ringer oss i större omfattning än i dag om man misstänker tjuvjakt för det är ett jätteproblem här, kommenterar Hjelm som också menar att även andra djur än renen jagas illegalt, säger han till Mora Tidning.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser