Polisen svarar: ”Det berodde på kommuniktionsbrist”

Gårdagens uteblivna eftersök på vildsvin utanför Kungsbacka på grund av nekat skottlossningstillstånd, berodde på kommunitionsbrist. Det meddelar länsansvarig polis, Pontus Remdahl.

Beslutande befäl måste ta hänsyn till den unika situationen när beslut om skottlossningstillstånd ska ges. Foto: Gettyimages.

Pontus Remdahl har under dagen varit i kontakt med både eftersöksjägarna samt det befäl som inte gav tillstånd till skottlossning. Jaktjournalen skrev om händelsen tidigare i dag.

– Man måste förstå hur det enskilda befälet ser på situationen. Denne tar hänsyn till ordningslagen som är tänkt att skydda mänskliga intressen.

Enligt Pontus Remdahl rörde det sig inte om en vägran helt och hållet. Men befälet ville att eftersöksjägarna skulle återkoppla när en lägeskontroll var gjord.

– Det var i mitt i ett samhälle där det fanns en skola och klockan var inte så mycket. Befälet ville därför ha mer koll på läget innan tillstånd kunde ges.

Men är det inte ett problem ändå. Varför kan inte eftersöksjägare som opererar i detaljplanelagt område få tillstånd direkt?

– Beslutande befäl måste alltid ta hänsyn till rådande läge och utgå från ordningslagen. Alla situationer är unika och befälen har suveränitet i sitt beslutsfattande. Genom att ge någon skottlossningstillstånd lämnar också befälet över ansvaret. Prövning måste göras i varje enskilt fall.

Pontus Remdahl menar också att just frågan om skottlossningstillstånd lyfts förut, och att det då framkommit att man har en eftersträvan om likriktning.

– Viktigast är dock att man har en rak och tydlig dialog, säger han.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser