Polisen svarar: ”Det berodde på kommuniktionsbrist”

Gårdagens uteblivna eftersök på vildsvin utanför Kungsbacka på grund av nekat skottlossningstillstånd, berodde på kommunitionsbrist. Det meddelar länsansvarig polis, Pontus Remdahl.

Beslutande befäl måste ta hänsyn till den unika situationen när beslut om skottlossningstillstånd ska ges. Foto: Gettyimages.

Pontus Remdahl har under dagen varit i kontakt med både eftersöksjägarna samt det befäl som inte gav tillstånd till skottlossning. Jaktjournalen skrev om händelsen tidigare i dag.

– Man måste förstå hur det enskilda befälet ser på situationen. Denne tar hänsyn till ordningslagen som är tänkt att skydda mänskliga intressen.

Enligt Pontus Remdahl rörde det sig inte om en vägran helt och hållet. Men befälet ville att eftersöksjägarna skulle återkoppla när en lägeskontroll var gjord.

– Det var i mitt i ett samhälle där det fanns en skola och klockan var inte så mycket. Befälet ville därför ha mer koll på läget innan tillstånd kunde ges.

Men är det inte ett problem ändå. Varför kan inte eftersöksjägare som opererar i detaljplanelagt område få tillstånd direkt?

– Beslutande befäl måste alltid ta hänsyn till rådande läge och utgå från ordningslagen. Alla situationer är unika och befälen har suveränitet i sitt beslutsfattande. Genom att ge någon skottlossningstillstånd lämnar också befälet över ansvaret. Prövning måste göras i varje enskilt fall.

Pontus Remdahl menar också att just frågan om skottlossningstillstånd lyfts förut, och att det då framkommit att man har en eftersträvan om likriktning.

– Viktigast är dock att man har en rak och tydlig dialog, säger han.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser