Polisen svarar: ”Det berodde på kommuniktionsbrist”

Gårdagens uteblivna eftersök på vildsvin utanför Kungsbacka på grund av nekat skottlossningstillstånd, berodde på kommunitionsbrist. Det meddelar länsansvarig polis, Pontus Remdahl.

Beslutande befäl måste ta hänsyn till den unika situationen när beslut om skottlossningstillstånd ska ges. Foto: Gettyimages.

Pontus Remdahl har under dagen varit i kontakt med både eftersöksjägarna samt det befäl som inte gav tillstånd till skottlossning. Jaktjournalen skrev om händelsen tidigare i dag.

– Man måste förstå hur det enskilda befälet ser på situationen. Denne tar hänsyn till ordningslagen som är tänkt att skydda mänskliga intressen.

Enligt Pontus Remdahl rörde det sig inte om en vägran helt och hållet. Men befälet ville att eftersöksjägarna skulle återkoppla när en lägeskontroll var gjord.

– Det var i mitt i ett samhälle där det fanns en skola och klockan var inte så mycket. Befälet ville därför ha mer koll på läget innan tillstånd kunde ges.

Men är det inte ett problem ändå. Varför kan inte eftersöksjägare som opererar i detaljplanelagt område få tillstånd direkt?

– Beslutande befäl måste alltid ta hänsyn till rådande läge och utgå från ordningslagen. Alla situationer är unika och befälen har suveränitet i sitt beslutsfattande. Genom att ge någon skottlossningstillstånd lämnar också befälet över ansvaret. Prövning måste göras i varje enskilt fall.

Pontus Remdahl menar också att just frågan om skottlossningstillstånd lyfts förut, och att det då framkommit att man har en eftersträvan om likriktning.

– Viktigast är dock att man har en rak och tydlig dialog, säger han.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser