Polisen överklagar domen om Tikka T3 TAC A1

Umeå (JJ) Tobias Lindgren överklagade polisens beslut om att neka honom licens på jaktgeväret Tikka T3 TAC A1. Förvaltningsrätten i Umeå gav honom rätt, men nu väljer Polisen i sin tur att överklaga detta beslut till Kammarrätten.

Toibias Lindgren med det aktuella vapnet Tikka T3x TAC A1. Foto: Privat

Jaktjournalen har bevakat Tobias Lindgrens ärende i tidigare artiklar. Hans genomarbetade överklagan till förvaltningsrätten fick gehör och rätten menade att Polismyndigheten inte hade fog att neka honom licens på Tikka-studsaren i kaliber 6,5 Creedmor.

Förvaltningsrättens beslut var tydligt och rätten menade att vikbar kolv och pistolgrepp inte kan anses som skäl för att neka vapenlicens. Utan tvärt om ger positiva egenskaper som talar för att tillstånd ska ges.

Den 26 juli lämnade Polismyndigheten in sin överklagan till kammarrätten. De menar att förvaltningsrättens utlåtande går stick i stäv med andra domar om liknande gevär. Något kammarrättsavgörande kring Tikka T3 TAC A1 finns inte tidigare.

Två nya kategorier

Enligt polisens överklagan kan gevär kategoriseras upp i gevär ”avsedda att läggas an mot axeln” och gevär ”ej avsedda att läggas an mot axeln”. Det aktuella geväret faller enligt polisen i den sistnämnda kategorin.

Polisen skriver i sin överklagan att Tobias Lindgrens gevär försvårar precisionen och därmed ökar risken för skadeskjutning och därför inte är lämpligt för jakt eftersom man menar att geväret är avsett att avlossas utan stöd mot axeln.

”Med hänsyn till den restriktivitet som ska råda vid beviljande av vapentillstånd anser Polismyndigheten att det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som Förvaltningsrätten har kommit till” skriver polisen i sin överklagan.

Tobias Lindgren är förvånad över överklagan men samtidigt förstår han ju den prestigeförlust Förvaltningsrättens dom bidragit till.

Nya argument

– Jag tycker det är konstigt att Polisen nu sedan vi bevisat att deras ursprungliga argument inte håller nu hittar på nya. De relaterar till flera andra domar som alla i mitt tycke är felaktiga. Det är svårt att som privatperson driva ärenden mot en myndighet. Det är allt för kostsamt och då vinner som regel myndigheten, säger Tobias.

Han tycker det är märkligt att polisen först ondgör sig över prickskyttevapenkaraktären för att nu säga att det är ett vapen som inte är tänkt att läggas an mot axeln.

– Det blir väldigt motsägelsefullt då vapnet har en rekylkappa precis som alla andra gevär. Den vikbara kolven gör det enklare att transportera det och lättare att göra rent pipan utan att behöva lossa hela stocken. Om ett jaktgevär bidrar till bättre jaktetik på grund av högre precision och dessutom i ett utförande som förbättrar jakten borde det ju vara en bra sak.

Än så länge har, enligt Tobias Lindgren, inte Kammarrätten beviljat polisen prövningstillstånd.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser