Polisen gjorde fel – Jägare får skadestånd

Göteborg (JJ) En jägare från Göteborg får 9 995 kronor i skadestånd för att kunna skrota en Ruger Mini-14 han ändå inte kunnat jaga med på flera år. Polisen missade en förändring i Naturvårdsverkets föreskrifter.

Ruger Mini-14. En i dag kontroversiell bössa som inte är tillåten för jakt.

– Det har tagit en jäkla lång tid, säger jägaren till Jaktjournalen.

I augusti 2010 ansökte han om licens på vapnet, en halvautomat i kaliber .223. Handläggningstiden var lång och under tiden jägaren väntade på besked ändrade Naturvårdsverket föreskrifterna för vapentypen. Detta uppmärksammade inte Polisen, men i samband med Utøyatragedin 2011, där ett liknande vapen användes, gjorde Polisen ett nytag kring licenser på vapentypen.

Jägaren fick nu två år senare reda på att vapnet inte var tillåtet att jaga med och att Polisen övervägde att återkalla det.

– Jag kände ingen prestige, men ville i alla fall ha tillbaka de pengar jag köpt vapnet för. Tanken var ju att jaga med det och det gick ju inte längre.

Polismyndigheten i Västra Götlands län ville inte betala ut någon ersättning men överlämnande frågan till Justitiekanslern (JK).

I januari 2013 skickades skadeståndsanspråket in. Först ett år senare fick jägaren besked om att JK tagit emot ärendet. Ytterligare nästan ett och ett halvt år senare, i maj, fick slutligen jägaren besked att han får ersättning.

– Jag lämnade in vapnet så fort jag fick klart för mig att jag ersätts. Det känns skönt att Rikspolisstyrelsen som yttrades sig i ärendet gick på min linje och också tyckte jag skulle få ersättning om vapnet skrotades. Det är Polisen som gjort fel inte jag, säger jägaren till Jaktjournalen.

AKTUELLT

Snart dags för Småhunds-SM

Ydre (JJ) Alla pusselbitar är på plats. På måndag gör Sveriges bästa bassetar, taxar, beaglar och drevrar upp SM-titeln på Småhunds-SM som genomförs utanför Ydre I Östergötland.

Annonser