Polisanmälde huvudlös älg

Borensberg (JJ) Sent en kväll i juli blev en älg påkörd några kilometer norr om Borensberg på Tjällmo­vägen. Bilföraren kontaktade polisen som i sin tur ringde en jägare som kontrollerade att älgen var död.

Så långt gick allt rätt till, men därefter gick det mesta snett. Älgen blev kvar, svullen, utan huvud och som föda intressant endast för vildsvinen. Att kroppen ligger där och lockar fram asätare gjorde att yrkesjägaren Thomas Ekberg ilsknade till.
– Det här orsakar nya viltolyckor, vi har otroligt mycket vildsvin i skogarna. Och även ur djuretisk synvinkel så gör man inte så här, man låter inte en älg ligga så där och jäsa.
Thomas Ekberg gjorde en polisanmälan om kadavret för att få klarhet i vem som egentligen har ansvaret för att det plockas bort. Markägaren, Mikael Pettersson, ansåg att köttet inte var tjänligt och därför ville han inte ta hand om djuret. I stället tyckte han att Trafikverket och deras entreprenör Svevia borde ta bort det eftersom de ansvarar för skötseln av vägen. Och det kanske de hade gjort om inte markägare ­Pettersson tagit älgens huvud som trofé. Vid det laget tyckte Trafikverket att han kunde ta hand om resten också.

–Jag tog trofén eftersom jag tycker det är synd att även det förfars. Det räcker att köttet är förstört, säger Mikael Pettersson.

Torben Hansen, platschef på Svevia, fattade efter nytt samtal från markägaren beslutet att plocka bort älgkadavret.
– Jag har ingen aning om vad som hänt eller varför, men älgen ska inte ligga där. Därför plockar vi bort den och så kan vi diskutera vem som ska betala sen, säger Hansen till Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser