Polis jagar vargskytt

Polisen i Värmland har nu säkrat spår i snön efter en jägare och bil sedan man är säker på att en varg skadskjutits.

Vargen har påskjutits intill en skogsbilväg mellan byarna Myra och Sörby, som ligger väster om Hagfors.
Fyra vargar sågs på annandagen i området, sedan har någon skjutit med helmantel och skadat en av vargarna.
? Det kan tyda på planerad tjuvjakt. De här typen av kulor används annars bara till fågeljakt, säger Dan Röös, tekniker vid länskriminalen, till Värmlands Folkblad.
Blodspår och vittnen som sett vargen beskriver en skada i höger framben.
Polisen har kunnat konstatera att skytten sprungit efter vargen då den inte dog av skottet. Men när vargen kom in till bebyggelsen i Sörbyn har skytten vänt tillbaka till en väntande kamrat i bil.
Kulan har inte återfunnits, trots att polisen kunnat följa kulbanan ett hundratal meter. Däremot har polisen säkrat fotavtryck och hjulspår som kan användas som bevis. Polisen har för tillfället ingen misstänkt.
Eftersök på vargen har under dagen utförts. Resultatet är ännu okänt.
Skytten och eventuellt övriga medbrottslingar i tjuvjakten riskerar att dömas för grovt jaktbrott, men minst sex månaders fängelse och kraftigt skadestånd till staten.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser