Polis frikänns för nattliga instruktioner till vargskytt

Norge (JJ) Den polisman som åtalades för att ha hjälpt en misstänkt vargskytt med taktiken inför ett förhör frikänns i Namdals tingsrätt.

Polismannen som instruerade en vargskytt hur han skulle berätta i förhör frikänns av tingsrätten. Foto: Istock

Det är norska Dagbladet som skriver om rättegången och domen.

Jaktjournalen har berättat om fallet tidigare. Läs artikeln här.

Bakgrunden var att en varg i oktober 2016 fälldes från helikopter i det norska renskötselområdet.

Den åtalade och nu friade polisen skulle dagen efter hålla förhör med mannen som sköt. Runt midnatt skickade polismannen två SMS där han instruerade vargskytten vilka saker han skulle framhålla i förhöret.

Överklagar

Planen var att juristen som deltog vid förhöret skulle lägga ned ärendet, skrev polisen i SMS:et. Han tillade också att vargskytten inte skulle berätta för någon om SMS-konversationen.

Men det gjorde vargskytten och polismannen åtalades för att ha motarbetat rättsväsendet.

Tingsrätten i Namndal frikänner polismannen. Rätten var dock oenig. Domaren och juristen ville ha fällande dom. De två civila nämndemännen drev igenom ett frikännande.

Dagbladet rapporterar att specialenheten för polisärenden kommer att överklaga domen.

 

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser