Annons
Polis åtalas för att ha försökt hjälpa vargskytt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan åtal
Polismannen åtalas för att han instruerat en vargskytt hur han skulle berätta i förhöret. Foto: Mikael Moilanen och Istock
Polis åtalas för att ha försökt hjälpa vargskytt
Norge (JJ) En norsk polisman åtalas för att ha dikterat för en vargskytt hur han skulle berätta för att slippa åtal. Polismannen skrev sms till skytten och instruerade honom hur han skulle säga i förhöret.
Det är norska tidningen Dagbladet som berättar om fallet. Polismannen är nu misstänkt för att ha motarbetat rättsväsendet. Händelsen som ligger till grund för historien inträffade den 26 oktober 2016 i rensskötselområdet i Lierne kommun i Nord-Tröndelag. Den misstänkte vargskytten fällde en 39-kilos hanvarg i ett område där en vargdödad ren påträffats.

Instruktioner via sms

Påföljande dag skulle förhör hållas med mannen som sköt vargen. Polismannen som skulle leda förhöret, i närvaro av en jurist, skrev strax före midnatt den 26 oktober ett sms till skytten. Polismannen skrev: ”Hei du, tru de e veldig viktig under avhøret imårra at du får fram at det va litte rein overalt, på aill kantan, så sjøl om de fekk en ut å bort fra den skokken hain jaga så v du overbevist om at dein har villa fortsatt å jag å ta rein å dokk ha å finni kadaver rett førri, trolig tatt av ulv non dag førri, som underbygger at her va de ein ulv som ha vorri i området over tid å fortsatt sikkert vil vårrå her om dokk ikke tok en. Vårrå tydelig på derre så e det my letter for at juristen kain henlegg saken med ein gong uten at dem ska ta dette til retten.” Polismannen instruerade alltså vargskytten hur han skulle berätta: Att det var ren överallt och att vargen jagade en flock, att mannen skulle säga att han var övertygad om att attacken skulle fortsätta om inte vargen sköts. Eftersom en död ren påträffats skulle berättelsen visa att vargen varit i området en längre tid. Polismannen förklarade att juristen som skulle delta i förhöret då kunde lägga ned ärendet utan att det gick till åtal.

Åtal i januari

Några minuter efter midnatt skickade polismannen ett sms till och poängterade att vargskytten inte skulle berätta för någon om sms:en. Men den sista uppmaningen lydde inte skytten utan berättade för andra poliser om de nattliga sms-instruktionerna. Vargskytten är avliden och kan inte höras i saken. Polismannen har trots misstankarna varit i full tjänst som polis. Åtalet mot honom kommer upp i rätten den 10 och 11 januari. Polismannens advokat säger till Dagbladet att han inte vill kommentera åtalet.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!