Plotthundklubben säger nej till konstlade björnhundsprov

Våmhus (JJ) När Svenska Plotthundklubben nyligen höll sitt årsmöte beslutade man att ta avstånd från alla typer av konstlade prov på björn.

Johan Öhman, Örsundsbro, valdes till ny ordförande vid Svenska Plotthundklubbens årsmöte i Våmhus.

Svenska Plotthundklubben bildades 2006 för att bevara rasens egenskaper som björnhund och på senare tid har även som vildsvinshundar. Medlemsantalet växer ständigt och under 2013 fanns 88 medlemmar.

Förra årets ordförande Janne Falk, Våmhus, avtackades och som ny ordförande valdes Johan Öhman, Örsundsbro.

Flera viktiga beslut togs under mötet. Dels tillsattes en avelsgrupp för att på sikt bevara rasens egenskaper. Styrelsen fick också i uppdrag att ta fram ett anlagstest för björnhundar med hjälp av hundkamera och ett formulär som ska användas för att bedöma björnhundar vid jakt och träning på riktiga björnar.

Det välbesökta mötet beslutade också att ta bestämt avstånd från alla typer av konstlade prov på björn.

– Vår samlade erfarenhet är att permobilbjörn, vajerstyrt björnskinn och de olika hägntesterna inte går att använda för att utvärdera björnhundar, berättar Johan Öhman.

Klubben fastslog också nya kriterier för valpannonsering på klubbens hemsida, se faximil från mötet:

”Valpannonsering:
Ägare medlem i klubben  
SKK registerade hundar  
Parningen godkänd av klubbens avelsråd  
Uppfyller minst kraven nedan för vildsvin eller björn  

För vildsvinshundar  
Båda föräldrarna meriterade på vildsvinsprov enligt SKKs prov för drivande vildsvinshundar.  

För björnhundar  
Alt 1
; Minst 3 björnar skjutna för både tik och hanen varav minst 2 av dem på ståndskall ( ej i träd). Parsläpp ok. Person ej jävig enligt SKKs regler ska vid förfrågan kunna redogöra för jakterna.  

Alt 2; Dokumenterad jakt med hundkamera och GPS där hund/ hundarna skäller stånd/gångstånd i minst 1h eller drev 2h och 30min stånd/gångstånd. Parsläpp ok. Med all tydlighet skall det framgå vilka hundar som används innan släpp. Gäller både vid jakt och vid träning. Film och GPS-filer skall uppvisas för av styrelsen utsedda person innan annonsering på hemsidan sker.  

Reglerna och utformning av formuläret som ligger till grund för bedömningen kommer vid behov att revideras.”

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser