Plotthunden Blaser – första björnhunden att klara kvalificerat spårprov

Älvdalen (JJ) Rasmus Boströms plotthanne Blaser, 4 år är den första jakthund i Sverige att klara av steg fyra i Viltskadecenter och Scandinavian Working Dog Institutes spårprov på björn. – Det känns otroligt. Jag är jättenöjd, säger Rasmus Boström.
Blaser förtjänar en puss på nosen efter grymt bra jobb i björnspåret. Foto: Privat

Det spårprov för björnhundsekipage som tagits fram är ett omfattande prov som ställer stora krav på hundarna. De olika stegen har olika moment och levande björnar märkta med GPS ska bland annat spåras på gamla slag.

– Blaser klarade GPS-spårningarna bra. Han spårar dock onödigt snabbt. Hans största motivation är ju att bli släppt på spåret. Man får hålla igenom honom för att hänga med, säger Rasmus och skrattar.

När det gällde personspårningen där man släpar en tass från en död björn var svårare att hålla hundens motivation uppe.

– Då är det precis som om hunden vet att det inte är på riktigt. Han spårar men man kan se att han inte är så intresserad. För att det skulle lyckas var jag tvungen att göra honom ordentligt uttråkad innan. Då tyckte han det var roligt att spåra även detta prov.

Blaser är ett givet kort i Rasmus Boströms startfält när björnjakten drar i gång om ett par veckor.

Mer information om Viltskadecenter och Scandinavian Working Dog Institutes spårprov finns att läsa i Tommy Östlunds artikel i senaste numret av Jaktjournalen (nr 8).

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser