Plott och stövare drev fram Idrevarg som fälldes

Dalarna (JJ) En stövare, en plott och en alert passkytt gjorde jobbet när en varghane fälldes i norra Dalarna på tisdagen.

Vargen sköts efter 40 minuters drev. Karta: Eniro. Arkivbild: Mikael Moilanen

Idre sameby har hittat ett tiotal dödade och sargade renar och beviljades skyddsjakt den 2 november.

Vid lunchtid på tisdagen lyckades jakten.

– Det var för dåligt väder för helikoptern, så den hann inte fram förrän det redan var klart, berättar Mikael Andersson, ny rovdjursansvarig i Idre sameby.

Vargen ringades med skotrar i Floåsen som ligger Älvdalens kommun och Idre socken.

40 minuters drev

Ringen runt vargen mätte cirka sex-sju kilometer i diameter.

– Man släppte plott och stövare som var mycket noggranna med spåret. Det blev ett lugnt och fint drev, berättar Mikael Andersson.

Det ligger omkring 30 centimeter snö i området och de närmare tio passkyttar som deltog hörde hundarna väl under jakten.

– Efter 40 minuter kom det ut framför en passkytt som var alert och avslutade på ett bra sätt, berättar Mikael Andersson.

Han uppskattar att hanvargen som fälldes vägde cirka 40 kilo.

Har ni vargfritt nu?

– Nej, det vågar jag inte säga. Vi har ju haft observationer av flera vargar under hösten. Vi får se hur det går nu när vi fått bort den här, säger Mikael Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser