Plott och stövare drev fram Idrevarg som fälldes

Dalarna (JJ) En stövare, en plott och en alert passkytt gjorde jobbet när en varghane fälldes i norra Dalarna på tisdagen.

Vargen sköts efter 40 minuters drev. Karta: Eniro. Arkivbild: Mikael Moilanen

Idre sameby har hittat ett tiotal dödade och sargade renar och beviljades skyddsjakt den 2 november.

Vid lunchtid på tisdagen lyckades jakten.

– Det var för dåligt väder för helikoptern, så den hann inte fram förrän det redan var klart, berättar Mikael Andersson, ny rovdjursansvarig i Idre sameby.

Vargen ringades med skotrar i Floåsen som ligger Älvdalens kommun och Idre socken.

40 minuters drev

Ringen runt vargen mätte cirka sex-sju kilometer i diameter.

– Man släppte plott och stövare som var mycket noggranna med spåret. Det blev ett lugnt och fint drev, berättar Mikael Andersson.

Det ligger omkring 30 centimeter snö i området och de närmare tio passkyttar som deltog hörde hundarna väl under jakten.

– Efter 40 minuter kom det ut framför en passkytt som var alert och avslutade på ett bra sätt, berättar Mikael Andersson.

Han uppskattar att hanvargen som fälldes vägde cirka 40 kilo.

Har ni vargfritt nu?

– Nej, det vågar jag inte säga. Vi har ju haft observationer av flera vargar under hösten. Vi får se hur det går nu när vi fått bort den här, säger Mikael Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser