Jaktnyheter

Planen att utrota Polens vildsvin möts av kritik

Planerna på att försöka utrota den polska vildsvinsstammen möts av protester. Foto: Gettyimages
Polen (JJ) Regeringens planer på att mer än 200 000 vildsvin ska skjutas, för att stoppa afrikansk svinpest, möts med protester från både forskare, miljövänner och jägare.
ATL citerar svenska och utländska media och berättar att 210 000 vildsvin ska skjutas fram till slutet av april, enligt regeringens plan. Det ska jämföras med att 170 000 vildsvin skjutits i landet från och med april till nu. Planen innebär i princip en utrotning av de polska vildsvinen. Nu protesterar människor inom miljörörelsen och forskare och kallar planen för ond. Bland annat är argumentet mot jakt att det skulle skada ekosystemet i Polen. – Massakern på vildsvin kommer inte stoppa spridningen, den kommer bara hjälpa viruset att sprida sig till västra Polen, säger biologen Mikolaj Golachowski till brittiska The Guardian.

Jägarprotest

Men även jägare protesterar. ”Någon som är sjuk i huvudet har beslutat att alla vildsvin ska skjutas, inklusive dräktiga suggor och de som redan har ungar. Jag vädjar till alla mina kollegor att inte delta i denna massaker”, skriver polska Jägareförbundet i ett öppet brev som citeras i DN. Kritikerna vill istället ha mer hygienisk hantering av tamgrisar. Afrikansk svinpest är ytterst smittsam och leder till döden för vildsvin och tamgrisar. Kampen mot smittan handlar främst om att rädda tamgrisbranschen.