”Pinsamt – jag hade fel om vargräkningen”

Grimsö (JJ) Grimsös vetenskapligt ansvarige, Henrik Andrén, ändrar sig om vargmatematiken. – Det är pinsamt men jag hade fel, säger Andrén.

Jaktjournalen rapporterade tidigare i veckan om de skilda åsikterna kring hur vargstammen ska beräknas. Vargforskare Guillaume Chapron har föreslagit att alla familjegrupper ska tas gånger åtta.

Idag används siffran tio för alla vargrevir med årsvalpar. Jägareförbundet varnar för att vargstammen då i ett slag skulle minska 15-20 procent, speciellt om avstämningen ska göras precis innan valparna föds.

Henrik Andrén sa i början av veckan att skillnaden inte blir så dramatisk. Men nu har han läst Chaprons förslag ordentligt och ändrat uppfattning.

”Rätt så stor skillnad”

– Tanken är att avstämningen ska göras 1 december och då blir skillnaden ganska stor, om man jämför med dagens sätt att räkna. Tar man vinterns 43 familjegrupper gånger tio blir det 430 vargar. Tar man med även revir där det fötts valpar tidigare, men där årsvalpar inte kunnat konstateras, blir det 46 familjegrupper gånger åtta. Det blir 368 vargar och det är rätt så stor skillnad, säger Henrik Andrén.

Naturvårdsverket väntar nu på en vetenskaplig rapport från norska forskare, som ska ge svar på vilken omräkningssiffra som är mest relevant att använda.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser