Pilbågsjakt – var god dröj

Stockholm (JJ) Jakt med pilbåge blir inte tillåtet i Sverige från och med nästa jaktår. Efter kraftiga reaktioner har Naturvårdsverket beslutat utreda saken ytterligare.

Det dröjer ytterligare ett år innan det kan bli tillåtet med pilbågsjakt i Sverige. Foto: Gettyimages

– Vi har fått väldigt mycket reaktioner, även från jägare som menar att pilbågsjakt kan skada förtroendet för jakt i Sverige. Vi vill inte ta några risker med den breda acceptans som finns för jakt och därför har vi beslutat utreda saken mer, säger Hanna Dittrich Söderman, handläggare på Naturvårdsverket, till Jaktjournalen.

Förslaget om svensk jakt med pilbåge har diskuterats i årtionden. När Naturvårdsverket 2018 började se över hela regelverket för tillåtna jaktmedel blev bågjakten åter igen aktuell.

2019 blir utredningsår

Svenska Bågjägareförbundet och Svenska Jägareförbundet satte ihop ett förslag. Det omarbetades av Naturvårdsverket och skickades ut på remiss. Förslaget är  att rådjur blir det största djur som får skjutas med pilbåge.

Från början var planen att pilbågsjakt skulle bli tillåten från och med hösten 2019 i Sverige. Så blir det inte, meddelar Hanna Dittrich Söderman.

– Vi ska undersöka pilbågsjakten grundligt – bland annat jämföra effekten av jaktpilar och jämföra med kulor från krutvapen. Vi kommer att ta bred hjälp i utredningen, bland annat av SLU:s vetenskapliga råd. Jakten kommer inte att bli tillåten under 2019, säger Hanna Dittrich Söderman.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser