Peter Segerström prisades av kungen.

Rovdjursforskaren Peter Segerström, från Vaikijaur utanför Jokkmokk fick ta emot Världsnaturfondens Jihdepris på 50 000 kronor ur kungens hand. Han belönas för sitt fältarbete i de skandinaviska rovdjursprojekten i Norrbottens fjällvärld som är mycket framgångsrika internationellt. Prisutdelningen ägde rum på Ulriksdals slott i Solna utanför Stockholm.

Peter Segerström har 25 års erfarenhet som fältansvarig för rovdjursprojekten i Norrbotten. Han har följt järv, lodjur, björn och tidvis också varg både i norra Sverige och Mellansverige.

Prismotiveringen lyder:
”I spänningsfältet mellan rovdjursvänner och rovdjursmotståndare – där social kompetens kombineras med smidighet, djärvhet, överlevnadsförmåga och oräddhet för strapatser – har rovdjursforskaren Peter Segerström från Jokkmokk blivit ett respekterat och omtyckt namn.
Peter Segerström har en svårslagen erfarenhet av verklig forskning i fält med en världsledande forskningsmetodik. I metodiken ingår infångande av 300 kilos björnhannar, framgrävande av järvungar i rasbsranter och långa perioder i fjällen för att studera arternas beteende.”

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser