Per-Ove gjorde inget misstag när björnen kom

Ytterhogdal (JJ) Per-Ove Andersson brukar ibland kallas för Sveriges bästa passkytt vid björnjakt. I går lyckades han igen när han fällde en björnhona mellan Ytterhogdal och Älvros.

Per-Ove Andersson, Älvdalen, passkytt som aldrig släpper förbi sig en björn.

I ett område vid Aspan, som ligger mellan Älvros och Ytterhogdal, har tre björnar fällts vid årets jakt. I går var Rasmus Boström i området tillsammans med bland annat Per-Ove Andersson för att jaga björn.

– Det är väldigt mycket björnskit i det här området, helt klart det mesta som jag sett under årets jakt. Vi letade björnskit på morgonen och hittade också en som såg nattfärsk ut, berättar Rasmus.

För ett par år sedan hyllade Rasmus Per-Ove Andersson och hävdade att om han vill ha med någon på björnjakt så är det Per-Ove.

– Han är förmodligen Sveriges bästa passkytt på björn, han har öga för vart björnen dyker upp, underströk Rasmus då. Läs artikeln här>>

Passkyttarna placerades ut och med en hund försökte man reda ut spåret, men det slutade med mårdjakt.

– Han tog helt enkelt inte spåret och istället tog jag Blaser som fick reda ut nattspåret och när vi var säkra släppte vi på Jonathan Lindqvist smålandsstövare Chip.

Det tog inte så lång tid innan Chip reste björnen och det blev ömsom gångstånd och ståndskall. Efter ett tag släpptes även Jonathans plotthund Rex (bror till Blaser) på och när björnen sedan i gångstånd närmade sig Per-Oves pass var utgången nästan given.

Per-Ove levde upp  till sitt rykte och utan större dramatik fällde han björnen, en hona på 94 kg. Björnen fälldes i Härjedalens östra område.

– Inte långt härifrån fällde också en älgjägare en björn för sin hund under gårdagen, men nu är det fällt tre björnar i området, så nu är det kanske inte så hett längre, säger Rasmus.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser