Per Johans jämthundshane svårt biten av varg | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan Dalarna
Per Johans jämthundshane svårt biten av varg
Dalarna (JJ) – Hade jag inte hunnit fram hade hunden aldrig överlevt, men han är svårt biten. Det säger Per Johan Sjöberg som premiärmorgonen på älgjakten fick sin jämthund attackerad av varg söder om Mockfjärd.
Det var vid tiotiden som attacken inträffade. Jämthunden Mikko hade jobbat med älg i ett par timmar. – Jag var 200 meter ifrån när han började skälla väldigt grovt. Sedan övergick det i skrik och lät som ett hunslagsmål, berättar Per Johan Sjöberg. Han sprang allt vad han kunde mot platsen för slagsmålet och kom 20-30 meter ifrån när han såg hund och varg. – Vargen hade tryckt ned honom i ett traktorspår och högg och högg. Jag skrek allt vad jag orkade men vargen reagerade inte. När jag sköt varningsskott släppte den hunden och försvann, berättar Per Johan.

Svårt biten

Han undersökte sin jämhund och fann han att den var svårt biten runt anus, penis och i ljumskarna. – Han har legat nedsövt i tre timmar på djursjukhuset och har dränageslangar överallt. Vissa bett är mycket djupa och man vet inte hur det kommer att gå, om han kommer att kunna kissa och bajsa. Och jag vet inte om han blir jakthund igen, säger Per Johan. Länsstyrelsens besiktningsman har varit på platsen och även besiktat hunden. – Vi har inte haft problem med varg tidigare i området, utan den här måste ha kommit in nu. Den är gul i färgen och jättemycket större än en jämthundshane. Hade jag inte haft turen att vara på platsen hade hunden aldrig överlevt, säger Per Johan. När den här intervjun görs har Per Johan precis kommit hem med sin hund från veterinären. Micko är svårt smärtpåverkad och medtagen. –  Vi försöker få lugn och ro omkring honom och hoppas att det går bra.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!