Pengar insamlade till dömd vargskytt – ”justitiemord”

Den norrman som vill frias för att ha skjutit en "viktig" varg får stöd av föreningen Naturen för alla. Medlemmarna har samlat in 50 000 kronor för att vargskytten ska få resning och frias i högre instans.

Vargen måste ha varit uppfödd i fångenskap, menar vargskytten som nu får ekonomiskt stöd från föreningen Naturen för alla för att driva saken vidare rättsligt. Arkivbild: Gettyimages

Det var 2015 som 46-åringen från Trysil sköt vargen, som vandrat in från Sverige och ska ha haft finsk-ryska gener. Han dömdes till fem månaders fängelse lagmansrätten och har avtjänat sitt straff.

Mannen vill dock ha resning i högre domstol och bli rentvådd. Vargen var onaturligt skygg och måste ha varit utsatt av människor, anser han. Som bevis anför 46-åringen bland annat att vargen hade ett fettlager på 1,5 centimeter.

Talespersoner för föreningen Naturen för alla menar att vargen betedde sig onaturligt.

– När du står på gårdsplanen och visslar på hunden, och istället kommer en varg, då skjuter du. Den vargen var inte en del av ett naturligt bestånd, säger Per Bergum till norska TV2.

”Väcker stort engagemang”

Han och andra medlemmar i föreningen följde rättegången mot 46-åringen och anser att han utsatts för ett justitiemord.

50 000 kronor har samlats in för att täcka advokatkostnader för att få saken prövad igen.

– Detta väcker stort engagemang bland bybor, säger Erling Nordgaard i Föreningen Naturen för alla till TV2.

TV-stationen rapporterar också att skallen från den skjutna vargen destruerats. Det gjordes av personal på statliga Institutt for naturforskning (NINA).

– Undersökningar av huvudet hade gett underlag för att fastslå om vargen som blev skjuten i Trysil var från det fredade skandinaviska beståndet, eller en varg som levt i fångeskap. Men beviset blev kastat, säger 46-åringens advokat, Morten Kjensli till TV2.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser