Pengar insamlade till dömd vargskytt – ”justitiemord”

Den norrman som vill frias för att ha skjutit en "viktig" varg får stöd av föreningen Naturen för alla. Medlemmarna har samlat in 50 000 kronor för att vargskytten ska få resning och frias i högre instans.

Vargen måste ha varit uppfödd i fångenskap, menar vargskytten som nu får ekonomiskt stöd från föreningen Naturen för alla för att driva saken vidare rättsligt. Arkivbild: Gettyimages

Det var 2015 som 46-åringen från Trysil sköt vargen, som vandrat in från Sverige och ska ha haft finsk-ryska gener. Han dömdes till fem månaders fängelse lagmansrätten och har avtjänat sitt straff.

Mannen vill dock ha resning i högre domstol och bli rentvådd. Vargen var onaturligt skygg och måste ha varit utsatt av människor, anser han. Som bevis anför 46-åringen bland annat att vargen hade ett fettlager på 1,5 centimeter.

Talespersoner för föreningen Naturen för alla menar att vargen betedde sig onaturligt.

– När du står på gårdsplanen och visslar på hunden, och istället kommer en varg, då skjuter du. Den vargen var inte en del av ett naturligt bestånd, säger Per Bergum till norska TV2.

”Väcker stort engagemang”

Han och andra medlemmar i föreningen följde rättegången mot 46-åringen och anser att han utsatts för ett justitiemord.

50 000 kronor har samlats in för att täcka advokatkostnader för att få saken prövad igen.

– Detta väcker stort engagemang bland bybor, säger Erling Nordgaard i Föreningen Naturen för alla till TV2.

TV-stationen rapporterar också att skallen från den skjutna vargen destruerats. Det gjordes av personal på statliga Institutt for naturforskning (NINA).

– Undersökningar av huvudet hade gett underlag för att fastslå om vargen som blev skjuten i Trysil var från det fredade skandinaviska beståndet, eller en varg som levt i fångeskap. Men beviset blev kastat, säger 46-åringens advokat, Morten Kjensli till TV2.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser