Paulas trofésmycken – designade för jägarna

Det är sällsynt att maskinerna står stilla i den lilla juvelerarverkstaden i Solna. Det finns en påtaglig värme och gästfrihet när Paula Lindgren och Daniel Sköld entusiastiskt och personligt berättar om sin verksamhet. Hantverk som gör tomhylsor till exklusiva smycken och minnen att bära med sig.

Petite örhänge, företagets kvinnliga storsäljare.

– Min sambo Daniel ställde hinken med tomhylsor och en helmantlad kula på golvet och sa ”Varsågod”, säger Paula och berättar hur allting började.

Det var våren 2014 och Paula hade fått idén om smycken gjorda av en helmantlad kula hängande i en halskedja.

Med tomhylsorna i hand började idéerna komma och resulterade snart i ett par manschettknappar till Daniel. Folk började uppmärksamma Daniels annorlunda manschettknappar och en bild på knapparna lades ut på Instagram.

Inlägget fick genast bra respons och spridning vilket med tiden skulle bli starten på ett företag med en speciell nisch.

Fick spridning

Paula och Daniel började, i liten skala, tillverka allt fler smycken och la ut bilder med hashtaggen #jakt. Personer som såg bilderna började höra av sig och beställningar började strömma in från alla möjliga håll.

– Det var när vi uppmärksammades i Jaktjournalen nummer 5 2014 som det tog fart på riktigt. Sen var det en mässa på Tullgarn samma vår som gav ytterligare skjuts, berättar Paula, och Daniel fortsätter:

– Vi är båda uppväxta i familjer som jagar och har sedan tidigare en klar koppling till intresset och livsstilen. Sedan har några av våra följare på sociala medier hjälpt oss genom att skicka lite ovanligare tomhylsor och svara på eventuella frågor vi haft. Så nu har jag läst in jägarexamen och tanken är att Paula också ska ta jägarexamen inom kort, säger Daniel.

Första steget till ett personligt smycke är att sätta den inskickade hylsan i svarven.

Första steget till ett personligt smycke är att sätta den inskickade hylsan i svarven.

Full aktivitet i verkstaden

I den lilla källarlokalen står svarv, pelarborrmaskin, slipmaskin och en hel uppsjö av diverse verktyg prydligt uppställda. Tomhylsor i alla tänkbara kalibrar (över 200 olika kalibrar i lager) och fabrikat finns representerade, vissa till och med signerade med namn och datum.

I källaren görs hela processen. Från breven som kunder från hela världen skickat in, innehållande tomhylsa och historien bakom, till att slutligen bli ett högst personligt smycke.

I år ska verksamheten utvecklas och kommer att bestå av två produktlinjer. Den ena är med smycken tillverkade av inskickade tomhylsor som förädlas och skapar ett högst personligt smycke. Den andra delen består av avgjutningar från hylsor i solitt silver eller guld. Silversmyckena finns med plätering om så önskas.

En annan nyhet som lanseras under 2016 är smycken avgjutna från hagelhylsor. Det kommer att ligga i linje med Paula Lindgrens mål att bredda utbudet mot exklusivare premiumprodukter.

En av de riktiga storsäljarna är armbandet Bear. Tillverkat av flätat läderband, avgjutning i solitt silver av tomhylsor i valbar kaliber och om så önskas med en plätering. Den kvinnliga storsäljaren är Petite örhängen vilka finns i några olika varianter med allt från solitt guld till pläterat silver.

En av storsäljarna bland de manliga kunderna, Bear armband.

En av storsäljarna bland de manliga kunderna, Bear armband.

Största utmaningen

– Vår största utmaning är att folk ska förstå hantverket. Många tror att det är en enkel process och det är svårt att förstå hur många steg och hur mycket tid som läggs på varje liten del, säger Paula och visar en rad olika verktyg, trissor, vätskor, ultraljud med mera som behövs för att uppnå ett perfekt resultat.

I verkstaden är det påtagligt att Paula är perfektionist och sätter stort värde på att alla produkter ska vara i perfekt skick, handgjorda och ett märkbart precisionsarbete.

– Det vi gör handlar inte om någon massproduktion utan vi söker de kunder som förstår och värdesätter hantverket, säger Daniel och visar upp ett par stiliga manschettknappar.

Sociala medier

Det blinkar till i både Paulas och Daniels telefoner. Det är kommentarer, delningar och ordrar som kommer in. Genom Instagram och andra sociala medier har Paula Lindgren många följare spridda över hela världen. Några av dem har följt verksamheten sedan start och kommit med idéer. Några är hängivna och hjälper till att bland annat skicka in ovanligare tomhylsor.

Entreprenörerna bakom företaget: Daniel Sköld och Paula Lindgren.

Entreprenörerna bakom företaget: Daniel Sköld och Paula Lindgren.

Speciell och omtyckt nisch

Sedan starten har det hänt mycket för Paula och Daniel. Kunder från hela världen efterfrågar deras smycken. De har båda fått sätta sig in ordentligt i jaktvärlden och inte minst hur mycket jakten betyder för många.

Med hjälp av det jaktinspirerade hantverket är det nu många jägare som väljer att föreviga sina jaktminnen med hjälp av Paula Lindgren. Inte minst visar dessa smycken, på ett stilfullt och elegant sätt, att man med stolthet identifierar sig med livet som jägare även om smyckena gör sig lika bra på den där fina middagen som i skogen bland jägarvänner.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser