Pass 49 – Vinstlotten på vildsvinsjakten!

När Anders Lindqvist från Växjö drar pass 49 på årets andra – och sista – drevjakt på skånska Karsholm är det en vinstlott. Det visar sig redan i såtens första minuter. Han har fått ett riktigt bra pass på en bra drevjakt. Då kan det gå hett till!

Anders Lindqvist har just skjutit. Lägena förvaltas effektivt i pass 49 den här dagen.

På det cirka 2 000 hektar stora godset Kars­holm genomförs bara två större drevjakter per år – en i vardera halvan av marken. Däremellan är skogen vildsvinens fristad, eftersom ett av viltmästaren Henrik Svenssons mål med förvaltningen är att hålla dem borta från fälten. På köpet blir det extra spännande när skogen väl jagas av.
– Jag var med för två veckor sedan när Henrik jagade av den andra halvan av marken, viskar Anders Lindqvist när vi klättrat upp i tornet på hans pass. Då sköt jag sex vildsvin.

Nötta viltstigar

Det är morgon den 29 november. Direkt väs­ter om Anders pass ligger en gammal stenmur och en granplantering. Söderut löper en bra skjutgata och österut ligger ett snårigt parti med ung lövskog. Norrut är det gles äldre granskog med bra skjutmöjligheter.
Passutställaren Anders Riling log ett menande leende då han visade oss tornet. Välanvända viltstigar skvallrar om att det är väl placerat och Anders ser förväntansfull ut medan han gör i ordning utrustningen.
Förutom 25 passkyttar och 15 hundförare väntar två ekipage med vardera två eftersöksjägare på eventuella uppdrag, och sex eller sju personer står klara att omhänderta skjutet vilt. Vid den förra jakten fälldes 32 vildsvin och Henrik Svenssons mål för dagen är att fälla i snitt 1–1,5 vilt per skytt. Lovligt vilt är älgkalv, spets och kalv av både kron- och dovvilt, räv, rådjurskid, men framförallt vildsvin – galt, årsgris och hongris upp till 70 kilos vikt.
På pass 49 är allt klart. Anders Lindqvist har jaktradion kopplad till hörselskydden och vid 08.44 viskar han en rapport:
– Nu är alla snart på plats.

En liten flock vildsvin försöker smita över skjutgatan i söder, men två blir kvar på platsen.

En liten flock vildsvin försöker smita över skjutgatan i söder, men två blir kvar på platsen.

Påstick direkt

En minut senare startar jakten, helt enligt planen. För Anders del börjar den med ett påstick inne i granplanteringen. Det drevet går i en annan riktning, men snart drar åter­igen en hund i gång inne i granplanteringen.
Den här gången blir det ståndskall. Nära. Efter en stunds respektfullt skällande skriker hunden till en gång, men ståndskallet fortsätter en kort stund till. Sedan går det loss.
En stor fläckig gris kommer ut ur granskogen, hoppar över stenmuren och passerar under de höga granarna norr om passet. Men Anders skjuter aldrig.
– Det var en sugga, viskar han. Jag var helt fokuserad på att se någonting under.
Så ler han lite och tillägger:
– Det svåra är att se om de väger 69 eller 71 kilo.

Koncentration lönar sig

Anders behåller en hög beredskap. Det är aldrig tal om att sätta sig. Och en stund se­nare betalar det sig när ett ensamt vildsvin plötsligt smyger ur granskogen och ut i skjut­gatan 60 meter söderut. Skottet kommer snabbt och vildsvinet slår ikull på fläcken.
– Frun brukar undra hur jag kan vara så trött efter en sådan här dag, säger Anders. Du har ju bara stått i ett torn, tycker hon. Men jag står alltid på helspänn.
På håll hör vi hundar göra kortare och längre insatser. Då och då smäller det. Men det har blivit lugnt inne i den närmsta granplanteringen.
Då hörs steg. En sugga kommer lugnt ut ur planteringen, men vänder vid stenmuren och går in igen. Några ögonblick senare har hon gått runt oss och travar över skjutgatan söder om tornet.
– På en sådan här jakt kan det komma vilt när som helst, konstaterar Anders.
Och det sker snart igen. Ett par större svarta vildsvin och tre brungrisar kommer ut i skjutgatan söderut. Anders skjuter två skott och fäller två brungrisar på plats.

En ensam brungris smyger plötsligt upp i ett hål i stenmuren tolv meter från tornet.

En ensam brungris smyger plötsligt upp i ett hål i stenmuren tolv meter från tornet.

Vildsvin och skott

Det rör sig överallt i skogen nu. Vi skymtar några vildsvin som går undan norrut, men så hör vi en hundförare som svarar på ett radioanrop i den riktningen. Strax kommer vildsvinen smygande tillbaka.
När de kommer fram i en glänta i slyet öster om passet faller den främsta för ett skott. De övriga tre rusar och när de passerar skjutgatan gör Anders dagens enda sämre skott och bommar på en av dem. Han får senare bekräftat av en hundförare att det inte var någon träff.
Tre ensamma rågetter och en fjärran dovhind senare kommer det återigen vildsvin. Men det är bara en liten kulting som Anders släpper. Strax därpå smiter en annan lika liten gris ur granskogen och över skjutgatan.
En stund senare kommer den första kultingen tillbaka. Och ytterligare lite senare smiter den återigen ut ur granskogen och försvinner in under några stora rotvältor, där den av allt att döma förblir oupptäckt.
En hundförare ropar till, följt av ett skott hos en passgranne.
– Det har gått 51 skott hittills, summerar Anders.

Jakt till slutet

Men han slappnar inte av. Så när det plötsligt stiger upp en brungris i en lucka i stenmuren ungefär tolv meter från tornet lyfter han snabbt och skjuter den där den står.
Strax därpå kommer hundföraren Jonas Sandberg ut ur granplanteringen. Han passerar Anders pass och går upp genom den grova granskogen. Minuter senare tar hans hund upp och några ögonblick senare skjuter Christian Treschow i Anders grannpass.
– Hundföraren ropade ”vildsvin 45 kilo”, rapporterar en road Anders.
Efter ett par timmar är såten klar. Anders Lindqvist har skjutit fem vildsvin. När Anders Riling kommer för att hämta honom visar det sig att även han skjutit två. Passgrannen Christian Treschow – för övrigt en av ägarna till Karsholm – har också skjutit två. Totalt har över 30 vildsvin skjutits före lunch.

Fem vildsvin i första såten. Anders Lindqvist har all anledning att vara nöjd.

Fem vildsvin i första såten. Anders Lindqvist har all anledning att vara nöjd.

Proffsiga hundförare

Efter lunch följer jag en av hundförarna, Magnus Pettersson från Ven. Han har flera hundar med sig: Rex, en åttaårig spaniel-wachtelblandning, Spira, en 2,5-årig jaktspringer, Astra, en femårig tysk jaktterrier och Affe, en elvamånaders gonczy polsky.
Unge Affe behåller han i koppel:
– Han får gå om de andra försvinner. Jag avskyr att bli utan hund.
Magnus berättar att han helst vill ha ”korta” hundar som inte drar i väg. Det inne­bär att han får kryssa lite mer i marken, men har bättre kontroll.
– Jag vill inte ha en hund som driver mer än en kilometer, säger han.
Tidigt i såten skjuter hundföraren Roger Olofsson, Urshult, ett vildsvin i närheten av Magnus. Det hittades av hans münster-jämt­hundsblandning Stina men ställdes med uppbackning av ytterligare en hund.
Upptag och ståndskall av Magnus och andras hundar hörs både nära och på avstånd under en intensiv tid inne i grantätningarna. Flera vildsvin fälls och ytterligare fler observeras. En del lämnar såten, andra visar sig och vänder tillbaka in i den.

Lindqvist igen

När vi kommer ner mot passkedjan står en bekant jägare i ett av tornen – Anders Lindqvist. Han har skjutit på två vildsvin och vill gärna att Magnus kollar att det andra ligger. Vilket det också gör. Magnus drar fram det till väg och går sedan tillbaka in i såten.
– Det finns ingen anledning att bara gå ett område en gång på en sådan här stor jakt, konstaterar han. Det går många hundar och går drev fram och tillbaka. Det kan alltid komma in något igen.
Mycket riktigt blir det drev i den granskog som vi nyss gick igenom. Hundar jobbar på flera andra platser och det smäller både nära och längre bort. Ett av skotten är förresten Anders Lindqvists när han fäller sitt åttonde vildsvin för dagen.
Till sist ropar Henrik Svensson ut hundförarna och under den kommande halvtimmen släpas det vildsvin, avslutas eftersök och kopplas hundar.
Vid dagens slut ligger 52 vildsvin och en dovhind på paraden. Vildsvinsstammen på Karsholm har beskattats rejält, men nu vän­tar ett nytt lugnt år i markerna. Åtminstone så länge vildsvinen håller sig i skogen.

Christian Treschow, till vänster, och Anders Riling, i mitten, har skjutit två vildsvin var. Anders Lindqvist ger dem ett referat av händelserna i sitt pass.

Christian Treschow, till vänster, och Anders Riling, i mitten, har skjutit två vildsvin var. Anders Lindqvist ger dem ett referat av händelserna i sitt pass.

Fakta:
Karsholms Gods

Areal: 2 000 hektar varav cirka 1 300 hektar skog.
Jordbruk: Cirka 200 hektar bete och cirka 500 hektar odlad mark.
Jakt: Den som är intresserad av att delta på en jakt på Karsholm hittar mer info på deras hemsida >>

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser