Paragraf 28 ändras

Stockholm (JJ) Regeringen beslutar i dag om ändringar i jaktförordningen § 28 med syftet att stödja djurägare som drabbats av rovdjursangrepp.

Eskil Erlandsson, landsbygdsminister, menar att beskedet om ändring av § 28 är efterlängtat av djurägare och jägare. Foto: Lina Tengström
– Att länsstyrelsens personal som har erfarenhet av och är kunniga inom jakt, lantbruk och rovdjursfrågorna gör en första bedömning när rovdjur gett sig på tamdjur innebär att djurägarens rättssäkerhet stärks och det är därför vi genomför denna förändring, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.  

Regeringen har i dag beslutat om ändringar i jaktförordningen. Ändringen innebär att en person som dödat ett rovdjur för att freda ett tamdjur ska anmäla händelsen till länsstyrelsen och inte till Polisen vilket man tidigare gjort.

Förändringen innebär att länsstyrelsen kommer att göra en första bedömning, och om det sedan finns misstanke om brott ska länsstyrelsen anmäla händelsen till Polisen.  

Syftet med förordningsändringen är att underlätta ett effektivt skydd för tamdjur samt att stödja djurägare som drabbats av rovdjursangrepp.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser