”Pappa smackade med munnen, sen bar det av”

– Pappa smackade med munnen, sen bar det av. Det berättar 78-årige Leopold Vernersson, om den fantastiska bilden han har på hästen Dolle och sin far från en älgjakt.

Verner Eriksson och hästen Dolle i aktion under en älgjakt Lycksele i mitten av 1950-talet. Foto: Privat

Bilden är tagen i mitten av 1950-talet i början av september vid Paubäcken i Lycksele. Leopold Vernersson var 13-14 år gammal och stod på ena sidan bäcken och följde dramat när pappa Verner Eriksson och hästen Dolle övervann det strömmande vattnet.

Dolle var en blandning mellan ardenner och nordsvensk och som åttaåring i prima form.

– Det var en mycket kraftig och stark häst som användes för timmerdragning i skogen. Jag har en bild där han drog ett lass som var på 528 kubikfot – pappa såg liten ut där han satt på timmerlasset, berättar Leopold.

Skotstötting

Älgen på bilden vara en 13-taggare och Leopold vill minnas att det var Frits Norman som skjutit den.

Man använde en så kallad skotstötting och Verner Eriksson balanserade med ena benet på en slana som hängde bakåt från skotstöttningen. Det andra benet stod han på älgen med.

– Det var cirka 20 meter brett och kanske en halvmeter djupt och det gick bra. På andra sidan vattnet flyttade man älgen till en lastvagn och pappa körde den efter Dolle 1,5 mil hem till gården, berättar Leopold.

Tog in hästen i kojan

Dolle var en älskad häst – så till den milda grad att man en gång tog in honom i en flottarkoja för att han inte skulle frysa.

– Dom skulle riva kojan så det gjorde ingenting om han pissade på golvet. Vi tog in honom genom dörren i kojan och han stod där så lugnt och snällt. Det var en fantastiskt häst, säger Leopold.

Dolle lade sig efter en stund i kojan, men då dök det upp råttor och dem var han rädd för.

– Då flög han upp och frustade. Men när det blev lugnt lade han sig igen, minns Leopold.

Han har jagat hela sitt liv och det finns många minnen och historier – som när jaktlagets fyra medlemmar fick 100 kilo älgkött vardera efter en enorm 14-taggare. Men den historien tar vi en annan gång.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼