Påkörda djur på spåret anmäls ej

Stockholm (JJ) På grund av datortrassel har Trafikverket under flera år inte kunnat rapportera in viltolyckor på tågspår till polisen. Konsekvensen är att jägare sällan skickas ut för att avliva skadade djur.

Forskning visar att det är fler viltolyckor per kilometer järnväg än per kilometer bilväg. Lagen säger att dessa olyckor ska rapporteras in till polisen men endast en liten andel anmäls, enligt en kartläggning som P4 Blekinge har gjort. Trafikverkets förklaring är att rapporterna har fått göras manuellt. Lokföraren ska förmedla ett antal data, exempelvis var någonstans olyckan ägt rum. Uppgifterna ska sedan till trafikledningen som tar dem till polisen som i sin tur fattar beslut om att skicka ut en jägare.

– Det är många människor inblandade. Men främst är det vårt datasystem som inte gått att samordna med polisens än. Efter nyår ska det fungera, säger Anders Sjölund, ekolog på Trafikverket.

– Viltolyckorna på landets vägar och järnvägar kostar totalt tre, fyra miljarder om året, av dessa står järnvägen för cirka 1,5 miljarder. Det handlar om förseningar, om skador på lok, människor och djur. SJ har i snitt ett tåg stående på verkstad kontinuerligt.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser