P-A Åhlén sköt björn utanför Alfta

Alfta (JJ) Den kände jägarprofilen, Per-Arne Åhlén, ansvarig för bland annat Mårdhundsprojektet, sköt på morgonen en björnhane på marker tillhörande Alfta Norra i Gävleborg.
Per-Arne Åhlén sköt på morgonen sin efterlängtade björn, en hane på 115 kg. David Sundell, Alfta, t h.

– Fy fasen så skönt, som jag har jobbat för detta i flera år. Och att dessutom få skjuta för egen hund känns helt underbart, berättar en jublande glad P-A för Jaktjournalen.

I fyra dagar har P-A jagat med familjen David, Mikael och Astor Sundell utan att få tag på någon björn. Men på morgonen vände jaktlyckan.

– Jag kände mig ganska uppgiven men jag tog min plotthundstik Ruby och gick och bandade ovanför en havreåker. Plötsligt markerade hon spår och när jag släppte var jag inte hundra säker på att det verkligen var björn.

Ruby fick jobba ordentligt med spåret, i cirka en timme ringade hon runt i området. Men så hittade hon spåret och reste björnen.

– Vi släppte även på hennes avkomma, Nosler, som David Sundell äger. Det stod en stund men sedan gick det loss och buktade runt med stånd och drev i två timmar, berättar P-A.

Men till slut närmade sig gångståndet området där P-A fanns och slutligen dök björnen upp på 20 meter.

Vad tänkte du när du insåg att du äntligen skulle få din skottchans?

– Jag tänkte nog ingenting, jag var fullt fokuserad och när björnen klev ut på en liten drivningsväg sköt jag direkt, björnen fortsatte några meter och sedan sköt jag ett avfångningsskott. Så jäkla härligt, jag är så glad över hundarna och att det äntligen lyckades, berättar P-A Åhlén, som bor i Hertsånger, 6 mil norr om Umeå.

Vad ska Ni göra med björnen nu?

– Vi ska dela köttet på oss fyra som jagat, och skinnet ska upp till en konservator i Boliden. Sedan ska barnen få fällen så de kan sitta på den och spela TV-spel framför TV:n. De har ringt varje dag och frågat varför jag inte skjutit någon björn, men nu är klart, skrattar P-A.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser