Ovisshetens tid är förbi!

De flesta jakthundar förses i dag med gps-pejlar. Många passkyttar står också med handenheter för att hänga med. Detta är inte bra för den spekulativa delen av jakten

Det hände på den tiden man över huvud taget inte hade pejlar på jakthundarna. Under ett jaktprov på älg en senhöstdag var vinden stark, men hundföraren hörde likväl hunden skälla och bad domaren starta klockan.

Domaren blev, som domare brukar bli, en smula trött på hundföraren som hela tiden hörde sådant som han själv inte hörde. Han berättade också för hundföraren på vilket sätt han dömde provet.

När hunden lugnt och försiktigt kom tillbaka till domaren och hundföraren efter sökrundan sa därför inte domaren något till hundföraren som stod med ryggen åt hunden.

Det gick en kvart. Hundföraren hörde fortfarande hur hunden skällde ett par gånger och blev nästan sur när domaren frågade om han var säker på att det var den egna hunden som stod och skällde.

– Tror du inte jag vet hur min hund låter?

När domaren gjorde hundföraren uppmärksam på den trötta gråhunden som låg ihoprullad i ljungen, och berättade att hunden legat där i femton minuter, blev stämningen något ansträngd där i skogen.

Används som underlag

I dag är det slut med den här typen av tragikomiska episoder. Inte för att älghundar har så mycket bättre kondition och större jaktlust, men på grund av pejlarnas intåg. Information från dessa ljuger inte och den informationen får också användas som bedömningsunderlag på prov.

Svenska Plotthundsklubben har nyligen fått tillåtelse att bedöma jaktprov på björn med hjälp av gps-pejlar och filmkamera på hunden. Provet sker under praktisk jakt och när jakten är klar blir filmen och spårfilen från pejlen inskickade till en provgrupp som bedömer hundens prestationer utifrån materialet. Några prov genomfördes förra året som test och erfarenheten visade att det fungerade bra. Man ska inte bortse ifrån att andra jaktprov också kan komma att bli bedömda på liknande sätt i framtiden.

Avslöjar allt

Hur mycket elektronik man ska förse jägare och hundar med har varit uppe för diskussion otal gånger genom åren. Men för de flesta jägare som jagar med hundar som rör sig utanför synfältet är gps-pejlen ett givet redskap. Och under de jakter där drivande, ställande eller spårande hundar används i kombination med passkyttar är det i dag alltmer förekommande att även postarna står med GPS:er i händerna, så att de kan följa med.

Just detta kan vara rätt jobbigt för hundförare vars hund har en dålig dag.

Dåligt sök och andra olater blir skoningslöst avslöjade, men det som är ännu tråkigare – mycket av spekulationerna och antagandena försvinner, inklusive de på jaktradion.

 

Hundföraren: Har någon hört Nalle?

Skytt A: Jag hörde en hund norrut men nu är det tyst?

Skytt B: Det var nog grannlagets gråhund.

Skytt C: Jag tyckte det lät som en jämte?

Skytt A och B (samtidigt): Det var helt klart utanför marken och det var en gråhund.

Skytt D: Är det någon som hört en jämte skälla här på trakten någon gång?

Skytt A: Nej, men det var en karelare som lät lite när den inte kom över en bäck för några år sedan.

Hundföraren: Jävligt kul.

Skytt E: Det sprang förbi en hund ute på Långmyren för en kvart sedan.

Hundföraren: Hade den rött halsband?

Skytt E: Det såg jag inte, men jag tror det var en jämthanne.

Hundföraren: Hur tusan kan hunden ha hamnat där.

Skytt C: Säkert en stött älg som drog norrut.

Skytt E: Jag såg aldrig någon älg.

Skytt C: Älgen for nog in i skogen och då släppte hunden.

Skytt D: Kan inte någon släppa en gråhund snart så vi får höra lite skall.

Hundföraren: Men här kommer ju Nalle. Åh, duktig kille. Han verkar lite sliten. Undrar var han varit.

Skytt A, B och C (samtidigt): Det är säkert… (Resten av förklaringen försvinner i störningen när de pratar i mun på varandra.)

 

Det man inte vet har man som bekant inte ont av – men man kan ju alltid snacka om det.

Dagh Bakka

 

AKTUELLT

Vit älg en klickraket

Kommunalrådet Hans Nilssons film på en vit älg har blivit en riktig klickraket. Den ska ha visats över 85 miljoner gånger.

Annonser