Överväger vildsvinsjakt på kommunal mark

Ystad (JJ) Sedan 1970-talet har jakt på kommunal mark varit förbjuden i Ystad. Nu kan vildsvinsproblem komma att ändra på den saken.

Kommunfullmäktige ska besluta om jakt på kommunal mark ska bli möjlig i Ystad. Foto: Gettyimages

Allt fler ystadbor får besök i sina trädgårdar av vildsvin som bökar sönder i sin jakt på mat.

Nu har även moderata kommunalrådet Kristina Bendz drabbats, rapporterar Ystads Allehanda i papperstidningen.

– Det är givetvis helt ok att de äter fallfrukt, men de bökade även upp en nyanlagd rabatt. Allt var borta utom en rosenbuske som de inte hade vågat ge sig på, berättar Kristina Bendz för tidningen.

På 1970-talet beslöt politikerna i kommunen att det skulle vara förbjudet att jaga på kommunens mark. Saken var upp till prövning även år 2000 och då blev beslutet fortsatt jaktförbud.

Kommunal skogsdunge

Nu föreslås att jägare ska kunna beviljas dispens för jakt på kommunens mark. Vilka områden det kan bli frågan om vet inte kommunalrådet Kristina Bendz.

– Men jag vet att kommunen har en skogsdunge mellan Köpingebro och Nybroån där man har sett vildsvinsspår och efterfrågat möjligheten att jaga, säger Kristina Bendz till Ystads Allehanda.

Nu ska kommunfullmäktige besluta hur det blir med den föreslagna dispensen.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser