Överklagar jaktförbud

Norrköping (JJ) Ett jaktlag och ett skogsbolag överklagar länsstyrelsens beslut om etablera ett naturreservat vid Ågelsjön utanför Norrköping.

Det nya naturreservatet skulle innebära ett förbud mot fågeljakt. Arkivfoto: Per jonson

Orsaken till att både ett jaktlag och skogsbolaget Holmen överklagar naturreservatbeslutet är att fågeljakten kommer förbjudas. Länsstyrelsen tillåter dock fortfarande älg och rådjursjakt.

– Det är brukligt att man inför fågeljaktsförbud när områden blir naturreservat. Dels för fåglarnas skull, men också för människorna. Frilufsaktiviteterna kan krocka med den jakten, säger Claes Svedlindh, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Östergötland till nt.se.

För Holmen som överklagat beslutet till Regeringen handlar det om en princip fråga eftersom företaget äger jakträtten i området.

–  Vi vill att man ska följa de regler som finns enligt jakträtten. Det blir enklare att ha samma regler för alla djur, säger Maria Hedqvist, fastighetschef på Holmen Skog till nt.se.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼