Överklagar avslag på Tikka T3x TAC A1

Umeå (JJ) Tobias Lindgren ska i morgon möta Polismyndigheten i Förvaltningsrätten. Han har överklagat avslaget av licensansökan på en Tikka T3x TAC A1. Med sig har han en rad utlåtanden som diskvalificerar polisens argument.

Över 40 licenser har beviljats på Tikka T3x TAC A1. Foto: Privat

– Jag känner mig inte helt trygg ändå i och för sig. Man vet aldrig, säger Tobias Lindgren.

Det var i augusti i fjol han köpte vapnet en Tikka T3x TAC A1 i Umeå.

– Jag hade funderat ett tag och läst recensioner. Alternativet hade varit att köpa en vanlig annan Tikka och sedan kompletterat upp med anpassad kolv, men detta var billigare och det kändes också vettigt eftersom jag nu kunde få Tikkas garanti på hela paketet, säger han.

Handläggarna reagerade

Problemen började när handläggaren ringde och frågade vilken modell det var av T3x. När Tobias berättade att det var TAC A1 sa handläggare att Polisen inte beviljade licenser på sådana.

– Jag tyckte det var konstigt. Bara sju dagar innan jag fick avslag beviljades en licens på en av samma rättsenhet.

Seriösa utlåtanden

Tobias Lindgren tycker polisen inte har några rationella argument för avslaget och de argument de framför, kan både tillverkare och andra experter bemöta.

– Polisen hänger upp sig på pistolgreppet, vikbara kolvar och att vapnet har militärt ursprung. Men Sako skriver i sitt yttrande att vapnet är framställt till jakt och civilt bruk. Pistolgreppets vinkel skiljer sig inte från konventionella moderna kolvars.

Totalt sex personer från militär, polis och skytteverksamhet har skrivit utlåtanden kring vapnets användning och förtjänster.

Det krävdes att två skruvar lossades för att vapenhandlaren skulle kunna byta från orginalkolv till GRS Berserk. Notera också vinkeln på pistolgreppet. Foto: Privat.

Dyr process

För Tobias har vapnet som han än så länge inte ens hämtat ut blivit en dyr affär. Han betalade det kontant rätt över disk och nu har han också betalat för att få professionell hjälp att driva ärendet.

– Geväret kostade 25 000 kronor och advokaten har hittills kostat 35 000 kronor. Men jag tycker det är principiellt viktig fråga och många frivilliga har skickat donationer till mig via swish för att hjälpa till och täcka advokatkostnaderna.

Nyligen prövat

I maj prövades en överklagan om exakt samma gevärstyp av förvaltningsrätten i Göteborg. Där gick rätten på polisens linje.

– Personen som överklagade drev ärendet själv och hade inte den uppbackningen av experter som jag har, så jag kanske trots allt har en chans. Oavsett får den här typen av agerande från polisen nu publicitet och förhoppningsvis kan vi skapa opinion så polisen i stället för att utgå från en praxis handlar i enlighet med lagen, säger Tobias.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser