Överklaganden sinkar skyddsjakt på lodjur

Idag skulle jakten på sex lodjur starta i Blaikenfjället i Vilhelmina. Men jaktstarten måste skjutas upp på grund av överklaganden.

Ytterligare överklaganden fördröjer skyddsjakten på sex lodjur i Vilhelmina. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har berättat om skyddsjakten här. Länsstyrelsen har fattat beslut om jakt på sex lodjur för att förhindra allvarlig skada på renhjordarna.

Föreningen Nordulv fick inget gehör för sin överklagan, men nu skriver Västerbottens Folkblad i sin pappersupplaga att ytterligare två föreningar överklagat till Förvaltningsrätten. Det gör att jakten fördröjs.

”Vilhelmina södra sameby har redovisat stora förluster av renar till rovdjuren och Blaikfjället har identifierats som ett särskilt problematiskt område i sammanhanget. Jakten förväntas bidra till att den av riksdagen fastställda toleransnivån på maximalt tio procent förluster till rovdjur inom rennäringen kan nås i samebyn”, skriver länsstyrelsen och refereras av Västerbottens Folkblad.

Länsstyrelsens rovdjursansvarig tjänsteman, Michael Schneider, skriver i ett pressmeddelande att jakten eventuellt kan komma igång i början av december.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser