Överens om att minska älgstammen

Västra Götaland (JJ) Älgstammen ska sänkas till sex älgar per tusen hektar i Platåbergens älgskötselområde.

Älgstammen i Platåbergens älgskötselmråde ska sänkas på tre års sikt. Foto: Gettyimages

Land skogsbruk skriver att skogsägare och jägare är överens om att minska älgstammen på några års sikt, för att minska betesskadorna på skog.

– Målet är att komma ner till sex älgar per 1 000 hektar. Det ska vi nå år tre. Men vi måste vara lite försiktiga, för det är lätt att överskjuta, säger Rolf Gustavsson, ordförande för Platåbergens älgskötselområde, till Land skogsbruk.

Markerna ligger mellan Tidaholm och Falköping.

Dras till potatisodlingar

Älgstammen i området är ojämt fördelad, då älgarna exempelvis dras till potatisodlingar. Därför sparas en pott med älgar till så kallad avlysningsjakt.

– Det gamla systemet med älgtilldelning per hektar har blivit gammaldags. Älgarna söker sig till platser där maten finns, och det är där som älgarna också ska skjutas, säger skogsägaren Ulf Rudmarker till Land skogsbruk.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktjournalens grundare död

Grundaren av Jaktjournalen och Fiskejournalen, Otto Elander, har avlidit i en ålder av 80 år. Jaktjournalens förste chefredaktör, John Duff, skriver här ett minnesord om sin chef.

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?
ANNONS ▼

Annonser