Över 100 får attackerade av lodjur och varg

Under förra året besiktade länsstyrelsen i Västra Götalands län total 49 attacker på får. Av dessa konstaterades 39 vara utförda av lodjur och varg.

Över 100 får attackerades av lodjur och varg förra året. Arkivfoto: Per Jonson

Totalt att angrep lodjur och varg 102 får. Huvudparten av angreppen var lodjursagrepp (37 st). Endast två angrepp på får konstaterades utförda av varg. Utöver får revs också getter och hägnade dovhjortor av lodjur (6 getter och 3 dovhjortar)

I tillägg till lodjur- och vargangrepp registrerades ytterligare tio angrepp. Vid åtta av dem kunde inte länsstyrelsen konstatera vad som orsakat skadorna. Ett angrepp var gjort av räv, och ytterligare ett angrepp var utfört av något som inte var ett rovdjur.

Flest angrepp skedde i sjuhäradsbygden, med Ulricehamn och Borås som särskilt utsatta kommuner.

Under 2018 kontaterades tre lodjursangrepp på hundar. Endast ett vargangrepp konstaterades. En hund som attackerades av lodjur dog, rapporterar Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent

Skogsbolaget höjde arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. ”Flera i laget kommer att hoppa av och för resten blir det dubbelt så dyrt tills vi hittar nya medlemmar” berättar en jägare.

Öppnar för enklare distribution av vildsvinskött

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hade i vecken möte med lantbruksorganisationer och jägarförbund. Agendan var vildsvinen och målsättningen var att klargöra de utmaningar vildsvinen bidrar till. Regeringen hoppas till hösten kunna fatta beslut som möjliggör enklare försäljningskanaler för vildsvinskött.
ANNONS ▼

Annonser