Över 100 får attackerade av lodjur och varg

Under förra året besiktade länsstyrelsen i Västra Götalands län total 49 attacker på får. Av dessa konstaterades 39 vara utförda av lodjur och varg.

Över 100 får attackerades av lodjur och varg förra året. Arkivfoto: Per Jonson

Totalt att angrep lodjur och varg 102 får. Huvudparten av angreppen var lodjursagrepp (37 st). Endast två angrepp på får konstaterades utförda av varg. Utöver får revs också getter och hägnade dovhjortor av lodjur (6 getter och 3 dovhjortar)

I tillägg till lodjur- och vargangrepp registrerades ytterligare tio angrepp. Vid åtta av dem kunde inte länsstyrelsen konstatera vad som orsakat skadorna. Ett angrepp var gjort av räv, och ytterligare ett angrepp var utfört av något som inte var ett rovdjur.

Flest angrepp skedde i sjuhäradsbygden, med Ulricehamn och Borås som särskilt utsatta kommuner.

Under 2018 kontaterades tre lodjursangrepp på hundar. Endast ett vargangrepp konstaterades. En hund som attackerades av lodjur dog, rapporterar Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼