Annons
Otydligt svar från "verket" om hundträning på varg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan jakthundar
Naturvårdsverkets ansvarige tjänsteman, Per Risberg, kan inte ge något klart besked om hundträning på varg, när det står klart att vinterns licensjakt uteblir. Foto: Mikael Moilanen och Naturvårdsverket
Otydligt svar från "verket" om hundträning på varg
Stockholm (JJ) Är det lovligt att träna jakthundar på varg – när det inte blir någon licensjakt i vinter? Naturvårdsverkets ansvarige tjänsteman kan inte ge något glasklart svar.
I de riktlinjer som verket skrivit på Internet är hundträningen inte kopplad till beslut om jakt. Alltså skulle det vara tillåtet att jaktträna på varg även i vinter, trots att det inte blir någon licensjakt. Men det Per Risberg, handläggare viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, säger är motsägelsefullt. – De som tänkt att träna sina hundar ska vara väl medvetna att de måste ha motiv för vad de gör. De kan inte bara gå ut och träna hundar i största allmänhet. Det ska finnas ett motiv eftersom man faktiskt stör en rödlistad art, säger Per Risberg. Motivet i sig sig är väl glasklart – att man ska träna sina hundar för att de ska vara väl förberedda när det väl blir jakt. Vad säger du om det? – Det här är inte prövat, utan det det vår tolkning av regeringens jaktförordning. Men det är ju också som du säger, att motivet kan vara att hålla jakthundar igång så att man har bra hundmaterial när det blir jakt igen, svarar Per Risberg.

Beklagar otydligt svar

Nu säger du att det går att träna hundarna. Men om det kommer en nitisk åklagare och hävdar att jaktträningen bryter mot reglerna, kan man hamna i trubbel i alla fall. Är det vad du menar? – Eftersom det inte är prövat vet vi inte hur man kommer att bedöma sådana här fall. Vår tolkning är att man ska kunna träna sina hundar, men det får inte vara så att man stör i onödan. Var den gränsen går kan jag inte svara på idag. Men det finns utrymme för att träna hundar i alla fall, säger Per Risberg. Han beklagar att han inte kan ge ett mer tydligt svar än så. – När förordningen skrevs var inte hundjakt på varg aktuellt, konstaterar Per Risberg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!