Östsibirisk dominans på Laikamästerskapet

Pajala (JJ) Förra veckan avgjordes Svenska laikaklubbens rasmästerskap. Alla startande hundar var i år Östsibiriska laikor.

Prispallen på årets laikamästerskap. Från vänster Jonny Bergwall, Torbjörn Andersson och Jens Enberg. Foto: Svenska Laikaklubben

I år firade man trettioårsjubileum för rasmästerskapet. Tävlingen hölls på provrutor i Pajala, Överkalix och Gällivare kommun.

Vanligtvis brukar man eftersträva en jämn könsfördelning men på grund av löp bestod startfältet av sju hanar och tre tikar.

Fjolårets bästa resultat ligger till grund för kvalificeringen. I år var alla tio kvalificerade hundar av rasen Östsibirisk laika.

Alla hundarna utom en fann älg och hälften av de startande hundarna gick till förstapris. Bäst gick det för Torbjörn Andersson, Älvdalen vars hund Jaktfjäderns Cujo som vann mästerskapet med ett första pris på 90,5 poäng.

Andraplatsen knep  Gäddträskbergets Daric, ägare Jonny Bergwall, Frösön och trea blev Kätkes Chalie, ägare Jens Edberg, Harads.

Hela resultatlistan

1. Jaktfjäderns Cujo – 90,5 poäng
2. Gäddträskbergets Daric – 85 poäng
3. Kätkes Chalie – 81 poäng
4. Hundåns Irja – 72 poäng
5. Stitch – 71,5 poäng
6. Tunabergets Terek – 38,5 poäng
7. Stenstjärnbergets Arko – 38,5 poäng
8. Naltas Afraid – 37 poäng
9. Sandsjöbackas Axa – 28,5 poäng
10. Skrockens Donna – 7 poäng

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser