Östlaikan Storm – En pålitlig jaktmaskin

Den östsibiriska laikan SE J(LÖ)CH, SE J(VLÖ)CH Åsebos Lir ”Storm” gör knappast husse Marcus Strandqvist, Stafsinge, besviken under jakt. Storm jagar både älg och vildsvin med förtjänst, men backar inte för björn och lodjur heller. Senaste björnjaktssäsongen sköts tre björnar för Storm som kan titulera sig jaktchampion på både älg och vildsvin.

Marcus Strandqvist och östlaikan Storm är ett giftigt ekipage oavsett om det är älg, vildsvin eller björn på agendan.

Vissa jakthundar har det där lilla extra som med rätt hand och tillgång på bra mark ger en hund som alltid producerar jakt. Åsebos Lir, eller Storm som han kallas till vardags, är en sådan hund.
Den femåriga laikan är Marcus Strandqvists första rena spets. Tidigare har han jagat med spetskorsningar, men för fem år sedan bestämde han sig för att satsa på en laika.
– Jag hade jagat med jaktkamraters grå- och jämthundar, men sökte väl lite mer efter en hund som prioriterade vildsvin framför älg. Det var framförallt östlaikans rasegenskap som en allroundhund jag var ute efter, säger Marcus.

Första kullen

Marcus hade en del kontakt med Stefan Magnusson, Mårdaklev. Han födde sen tidigare upp gråhundar och jämthundar men hade börjat så smått med östsibiriska laikor. Han hade en tik som skulle paras. Hon hade riktigt höga poäng på älgprov. Parningshannen klassades som rovviltshund med dåvarande Sverigerekordet på björn i Junsele.
– Det var två hundar med ganska olika beteenden. Den ena mer klassisk älghund och den andra mer åt rovviltshållet. Jag fick för mig att det blir nog en bra korsning.
Marcus visste inte om han skulle bli aktuell som valpköpare eftersom han inte hade några referenser sedan tidigare, men när valparna föddes hörde Stefan av sig och han fick åka och välja en valp. Han kunde få vara det sydsvenska experimentet eftersom de andra valparna såldes norrut.
– Valparna föddes på hösten så redan hösten därefter kunde jag börja jaga med Storm. Han visade tidigt att han hade en stor jaktlust.

 

Storm har ett vackert och kraftigt huvud.

Storm har ett vackert och kraftigt huvud.

Jagade in sig själv

Vi befinner oss i skogen öster om Falkenberg. Här finns gott om vildsvin vilket på många sätt är stapelviltet för Storm även om han gärna skäller älg också.
– Han är väl ingen perfekt älghund ur ett norrländskt perspektiv. Söket kunde vara ännu större. Dessutom har han nog ett lite väl burdust bemötande av de lättstötta Norrlandsälgarna i upptaget. Man kunde önskat fler upptag som stannade på plats. Här hemma i Sydsverige går det betydligt lättare. Dessutom behövs ju inte gigantiska sök här.
Marcus kunde relativt snabbt skjuta en grävling för Storm i augusti den första jaktsäsongen. Strax därefter letade Storm fram en älgkviga som han skällde i fyra timmar innan Marcus kallade in honom. Första älgen föll i september.
– En älgkalv hade blivit skadeskjuten och jag släppte Storm på spåret efter en kortare spårning. Han hittade kalven ett par hundra meter fram och jag kunde avsluta på stånd. Då var Storm 10 månader.
För Marcus har det aldrig varit tal om att jaga in hunden på något särskilt vilt eller prägla honom extra på något.
– Jag har aldrig valt. Jag vill ju ha en allroundhund och skjuter det han skäller på så länge det är lovligt vilt. Härhemma blir det vildsvin, grävling och älg.
– Injagningen är inget jag kan ta åt mig äran för. Jag har gett honom tid i skogen. Men injagningen har han stått för själv.

Dubbelchampion

När Storm släpps vet Marcus aldrig riktigt vad det kommer att bli, men med tiden har Marcus sett att Storm hellre jagar vildsvin och björn än älg.
– Han kan korsa färska älgspår medan han nystar i gamla vildsvinsspår. Det har hänt att jag släppt i närheten av en vildsvinsåtel och upptaget kommit flera kilometer bort och vi vetat att det stått älgar på vägen dit.
Får Storm däremot tag på älg släpper han inte förrän han blir inkallad. Första jaktprovet Marcus gick resulterade i 83,5 poäng.

– Jag gick tre älgprov med honom och fick tre förstapris. Däremot fick jag gå lite fler vildsvinsprov innan jag fick tre ettor.
Totalt har Storm startat på sex vildsvinsprov. Tre nollades eftersom det blev älgstånd i stället. Men de tre som resulterade i vildsvinsupptag gick till förstapris.
Storm kan numera tituleras dubbelchampion på älg och vildsvin. Han var en av Sveriges första spetsar i landet att erövra de båda championattitlarna. Han har också fortfarande den högsta poäng på ett vildsvinsprov som uppnåtts, hela 96 poäng.
– Han tappade två poäng på att inget sök hann uppvisas och två poäng på skallet. Han kunde vara aningen lösare i skallet på vildsvin.

Marcus Strandqvist har fått tag på en riktigt duktig hund.

Marcus Strandqvist har fått tag på en riktigt duktig hund.

Arbetssätt

Jaktproven ger för handen att Storm vet vad han håller på med. Enligt Marcus är det också därför det är så roligt att jaga med hunden.
– Hör jag att det skallar vet jag att det är älg, grävling eller vildsvin om vi jagar härnere i söder. Han har aldrig släppt skall på fågel.
Storms jaktsätt präglas av att han aldrig släpper det han tar upp. Det är både en bra och en dålig egenskap. I södra Sverige är oftast jaktmarkerna mindre och ståndskallen blir därför många gånger på grannmarker.
– Men då har jag ju å andra sidan inkallningen till hjälp. Så det brukar gå bra. Har jag dock redan kallat av honom ett par gånger samma dag brukar jag låta honom fortsätta skälla den tredje gången han tar upp. Det känns ju taskigt annars.

Gått i avel

Storm har hittills använts i aveln vid tre tillfällen och lämnat 13 valpar efter sig. Hans jaktliga kvaliteter i generna syns på avkomman.
– Sju av valparna har redan första pris på jaktprov så det verkar som om han är en bra nedärvare, säger Marcus som naturligtvis sparat en valp själv från parningen med Skrockens Dolly som ägs av Magnus Jensen, före detta ordförande i Svenska laikaklubben.
– Tanken är att starta honom på prov framöver. Han är född 2013 och har redan visat intresse för jakt.

Storm med en av alla älgar han har på sitt samvete.

Storm med en av alla älgar han har på sitt samvete.

Björnintresse

När Marcus köpte Storm hade han över huvud taget inte någon björnjakt i åtanke. Men kontaktnätet har med tiden vidgats och sedan ett par år jagar han ihop med bröderna Markus och Andreas Brandt i Furudal i Dalarna och Magnus Jensen, Billdal.
– Det har gått bra. Storm fattade direkt vad som gällde. Första gången han skällde björn var han knappt två år. Det var i Backe i norra Jämtland. En annan hund hade släppt björnen när jag visade honom spåret. Storm tog löpan, reste björnen och skällde på björnen i fyra timmar. Dessvärre fick vi inte skjutet den.
Under de kommande björnjaktssäsongerna har Marcus och Storm haft lite stolpe ut. Förra året däremot vände turen och under de nio dagar Marcus jagade i Furudal sköts tre björnar för Storm. En av dem lyckades han fälla själv, en hona på 150 kilo.

Dålig självbevarelsedrift

Även om Storm är en exemplarisk laika har han också några svarta fläckar. Han har en tendens att bli skadad och jaktsäsongerna präglas ofta av viloperioder när stygn ska läkas och svullnader gå ner.
– Han vill ju jobba så nära viltet han skäller på och då är risken för skador större. Sedan verkar han dessutom inte bry sig om blessyrer utan fortsätter att jaga på som om inget hade hänt. Det gör många gånger att skadan förvärras eftersom jag inte märker att något hänt förrän han kopplas upp.
Kanske är avkomman till Storm, Sandsjöbackas Atlas, en klok investering. En bra jakthund lever farligt men producerar samtidigt många oförglömliga jakter. Marcus Strandqvist tar den risken och får många spännande upplevelser i jaktskogen tillbaka.

Storms 3 bästa egenskaper:

1. Skäller allt ställbart vilt utan betänkligheter.
2.Psyket, lugn, stabil, följsam och bråkar så gott som aldrig med andra hundar.
3. Jaktligt jämn och hög lägsta nivå.

 

SE J(LÖ)CH, SE J(VLÖ)CH Åsebos Lir S64155/2009.
Undan: SE J(LÖ)CH Arnulvs Guba S47621/2006.
Efter: Tullsås Vitim S68749/2007.
Ägare: Marcus Strandqvist, Stafsinge.
Uppfödare: Stefan Magnusson, Mårdaklev.

Jaktprov

Datum           Plats              Domare                               Poäng            Pris
2011-11-16       Gällared         Bo Torstensson                 83               1a           Älg
2012-10-05       Gällared         Bo Torstensson                 83,5             1a           Älg
2012-09-20       Gällared         Per Ola Andersson           76,5             1a           Älg
2012-12-12       Kärnebygd         Lars Larsson                   96               1a           Vildsvin
2012-12-25       Gällared         Torkel Norling                   14               0a           Vildsvin
2013-01-17       Unnaryd           Lars Larsson                   83,5             1a           Vildsvin
2013-01-31       Gällared         Bo Torstensson                 13               0a           Vildsvin
2013-11-30       Vimmerby         Conny Jacobsson           11               0a         Vildsvin
2014-01-14       Gällared    Bo Torstensson                       77             1a           Vildsvin

Utställning

Datum           Plats              Domare                               Pris
13 05 18       Torne             Lizbeth Liljeqvist               Exellent CK, cert Jakt/Bruksklass
11 08 13     Rättvik             Arild Berget                        Very Good         Unghundsklass

Övriga meriter

Årets storviltslaika 2012/2013

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.
ANNONS ▼