Österskogens Caro – rekordung nordisk jaktchampion

00septa.jpgHan har en jaktlust utöver det vanliga, han är tjurig och noggrann. Nej, det är inte beskrivningen på treårige finnstövarhanen Österskogens Caro, utan husse Matts Lindén från Nås i Dalarna. Man kan också säga sådan herre sådan hund. Caro har dessutom egenskaper som bra upptagningsförmåga, drevsäkerhet, jämnhet och en fantastisk lydnad. Allt detta har bidragit till att Caro idag kan titulera sig som den yngste nordiske jaktchampionen någonsin!

Listan på superlativer kan göras lång. Bästa beskrivningen är dock Caros dokumenterade tävlingsresultat. I februari i år blev han, blott tre år gammal, nordisk jaktchampion, den yngste någonsin!
Han tog sin sjunde elitetta, och andra provdagen i norska Halden, drev han haren helt tapptfritt. För att bli nordisk jaktchampion krävs det att han är jaktchampion i både Sverige, Finland och Norge.
Inte nog med detta, av de sju proven då han tagit elitettor, har han blivit provbäst fem gånger!!! En fullständigt osannolik prestation, av en blott treårig stövare. Fyra gånger har han drivit sina 120 minuter till förstapris helt tappfritt!
– Hans stora styrka är jämnheten, oavsett före presterar han bra drev. Och det roliga är att han fortsätter och utvecklas, berättar Matts Lindén.
För att återuppta jämförelsen mellan husse och hund, kan det nämnas att Matts drivs av en stor portion jaktlust och noggrannhet. Även om Caro begåvats med sällsynt goda anlag, så har Matts med stor skicklighet plockat fram hans förtjänster och med målmedveten träning lyft Caro till toppskiktet av stövare i norden.
Österskogens Caro är Matts femte stövare som blivit jaktchampion. Och 1985 blev Matts Svensk Mästare med finnstövarhanen Stej. Trots ett mycket svårt före, med –22 grader på morgonen och nio dagar gammal snö, drev Stej hem en övertygande elitetta i Lassekrog.

Träning
Hemligheten bakom Matts hundar som driver bra på alla fören är träningen. Oavsett väder och vind jagar han, ett måste för att hunden skall lära sig att behärska alla fören.
– Här i Nås har vi ofta växlande före, snö som tinar och fryser, och så plötsligt barmark. Ibland smyger jag nästan iväg, så att inte grannarna ska se, då det är skare och absolut inget bra före. Men faktum är att Caro har fantastiskt fina tassar, och han har aldrig gått sönder.
Självklart har Matts och Caro många jaktdagar tillsammans, minst fyra dagar i veckan under hela säsongen. Resten av året är det en målmedveten konditionsträning, på sträckor upp till två och en halv mil.
– Han är trots sin låga ålder väldigt hård i kroppen, och tål långa jaktdagar. Ifjol testade jag hans jaktlust ordentligt, under 12 dagar jagade jag 11. Men han mattades ingenting. . .

Extriör stjärna
Caros fysiska förmåga är inte bara ett utslag av bra träning, utan också ett kvitto på bra extriör med rätta vinklar och bra rygg. En förutsättning för att en jakthund skall kunna röra sig obehindrat.
Framgångarna har också kommit i utställningsringen. Två gånger har han redan vunnit pris som Best In Show.
Matts Lindén är ett välkänt namn för de flesta stövarentusiaster. I 35 år har han varit medlem i Dalarnas stövarklubb, och ofta nämns hans namn med respekt;
– Jo, Lindéns hundar jagar bra, och så brukar dom vara väldigt lydiga, är ett vanligt omdöme.
Just lydnaden är också något av ett varumärke på Matts hundar. Han är en av landets få ägare av drivande hund som bor på landsbygden och inte äger en hundgård. Han använder inte ens koppel till sina hundar, trots att han bor intill riksväg 71, mellan Dala-Järna och Borlänge.
– Jag grundlägger lydnaden redan som valp, och ibland tvingas jag använda en lång lina för att underlätta inkallningen. Men det viktigaste är att prägla ett samförstånd mellan mig och hunden. Caro är väldigt bekymmersfri, han har en bra mentalitet och vi har blivit riktiga kompisar med varandra.

Seriös
Även i aveln är Caro högaktuell, hans farfar Hovipolun Sakke har själv sex segrarklassettor, och är en av Finlands bästa nedärvare. Av 299 registrerade avkommor vid årsskiftet har 67 (22 procent) tagit pris på jaktprov. Och även Caros far Sorkomäen Arpa, visade sig vara en bra nedärvare.
Matts har låtit Caro para fem tikar i Sverige, sedan har han satt stopp i väntan på utvärdering av avelsresultatet. En linje som Svenska Finnstövarföreningen driver, och som Matts seriöst arbetar efter.
– Visst kan det vara svårt att neka parningar till duktiga tikar, bara i år har jag sagt nej till ett 15-tal. Men det är också viktigt att vi driver en sund avel, menar Matts.
Idag finns det tecken som tyder på att även Caro är en bra nedärvare. I första kullen med en tik som heter Tila, ägare Gunnar Andersson, Älvdalen, har tre unghundar tagit pris på jaktprov, ett första pris och två andra pris, endast tio månader gamla.
Caro har också fem parningar i Norge, och under hösten kommer möjligen fler till start på prov. Men Matts väljer den försiktiga linjen;
– Man ska inte tro att hunden lämnar bra, bara för att han är duktig jakthund själv.

Bekymmer
Matts stora framgångar har tyvärr också haft ett mycket högt pris. Två av sina toppstövare har han förlorat i vargens käftar. Den första, jaktchampion Boy, blev dödad av varg vid jaktprov i Fredriksberg. Den andra finnstövaren, Arpa, som också är far till Caro, blev vargdödad under träning.
– Jag vägrar att ge upp jakten med drivande hund. Även om jag varje gång jag släpper Caro är medveten om att han kan bli attackerad av varg, så fortsätter jag. Storstadsborna och myndigheterna kan aldrig ta av mig rätten att jaga med mina hundar, understryker Matts, som också är aktiv i Svenska Jakthundgruppens kamp för att bevara glesbygdsbornas livskvalitet i tider då vargstammen tillåts växa.

Jakt med Caro
Jaktjournalen träffar Caro och Matts på fina marker i Bohuslän för harjakt i slutet av februari.
Trots att undertecknad har haft förmånen att träffa och jaga med många av landets topphundar de senaste tio åren, undgick det inte att bli imponerad. Sällan, eller aldrig, har jag sett en så vältränad hund som fullkomligt lyste av jaktlust och självförtroende, samtidigt som han med en gammal hunds klokhet hälsade på de nya jaktkompisarna. (Självklart utan koppel).
Det är barmark och temperaturen ligger på nollstrecket, och väderlekstjänsten varnar för ökande vind västerifrån.
Ulf som normalt jagar på marken vet var haren brukar hålla till och väljer markavsnitt. Matts fäster hundpejlen på Caro och det tar inte många minuter innan haren är på benen, trots att det kan vara svårt i februari med långa traj.
Tyvärr hugger blåsten i och vi tvingas till en början att följa drevet med hjälp av pejl och skallindikator. Efter en timmes tappfritt drev söker vi oss in njuter av ytterligare av en timmes drev utan uppehåll. Vi beslutar oss för att koppla Caro, då drevet gått in på grannmarken. Och trots att Caro öser på för fullt i drevlöpan, tystnar han direkt då han hör Matts signal ett par hundra meter bort.

Vägdrivare
Nästa morgon har Caro svårare att hitta haren, han jobbar oförtrutet utan avbrott i tre timmar, och plötsligt skriker han i. Caro är oerhört snabb och den första biten ser han förmodligen haren som inte får tid med några konster, utan stäcklöper en kilometer där han springer ut på en nysladdad grusväg, och lyckas där få lite andrum.
Och nu följer en mästerlig uppvisning av Caro, blixtsnabbt ringar han tio meter in i skogen på båda sidor vägen. Tempot är högt, och när han hittar avhoppet är det likt en elstöt i kroppen på Caro, som nu skallar för fullt. Bukt efter bukt försöker haren lura honom, men utan framgång.
Efter en timme bestämmer sig haren för att på nytt ta vägen och söka sig tillbaka till upptagsplatsen. Men Caro är tätt efter, och haren springer desperat över en gårdsplan och genom en hage med nötdjur. Av nyfikenhet möter nötdjuren den skallande Caro, som tvingas lämna harlöpan, och äntligen får haren en stunds andrum. Instinkten för dock haren tillbaka mot upptagsplatsen, en instinkt som är väl känd av harjägare, och inte minst Otto som enkelt avslutar jakten. Att Matts Lindén har fått fram ännu en topphund råder ingen tvekan. Men han vill inte gärna jämföra Caro med sina tidigare stjärnor. Varje hund har nämligen en speciell plats i Matts hjärta.

Fakta
00septb.jpgNordJCH SUCH Österskogens Caro S, 38479/96
Fader: Sorkomäen Arpa, S26 871/95
Moder: Pekkas Emma, S29559/90
Ras: Finsk stövare
Uppfödare: Lars Kindberg, Boxholm
Ägare: Matts Lindén, Nås

Tävlingsresultat
Utställning

1998 Sala Göran Fastén 1 ökl, 1 skl, cert, hp, BIM
1998 Örebro Göran Fastén 1 ökl, 1 skl, 1 brkl, cert, BIS
1998 Borlänge Ingemar Ahlin 1 ökl, 1 skl, 1 bhkl, cert, BIS
1999 Borlänge Lennart Edfors 1 chkk, 1 brkl, 1 bhkl,
1999 Åkulla Siv Bengtsson 1 chkk, 1 brkl, 1 bhkl
1999 Mossebo Göran Fastén 2 brkl, 2 bhkl

Jaktprov
1998 Dalarna/Malung Per Eriksson 1 Ekl, ha, 120, 54 eg
1998 Dalarna/Malung Sune Falk 1 Ekl, ha, 120, 60 eg Provbäst
1998 Dalarna Ingemar Hindrikes 1 Ökl, 120, 54 eg
1998 Dalarna Mats Appelgren 1 Ökl, ha, 120, 56 eg
1999 Dalarna Mats Appelgren 1 Ekl, ha, 120, 64 eg
1999 Dalarna Jugås Hansson 1 Ekl, ha, 120, 66 eg Provbäst
1999 Internationellt prov  Västergötland Erland Hasselgren 1 Ekl, ha, 120, 65 eg
1999 – ” – Anders Hasselgren 1 Kl, ha, 120, 57, Provbäst CASIT
1999 KM Dalarna Åke Skantz 1 Ekl, ha, 120, 58 eg
1999 – ” – Per-Olov Johansson 2 Ekl, ha, 97, 58 eg. Klubbmästare och provbäst
1999 DM Värmland Tommy Hansson 2 Ekl, ha, 97, 58 eg
1999 – ” – Sten-Åke Sätterman 0 Ekl, ha, 17. 13 eg.
1999 Dalarna Anders Almqvist 1 Ekl, ha, 120, 64 eg
1999 Dalarna Bo Gustafsson 1 Ekl, ha, 120, 61. Provbäst.
1999 Rasmästerskap Finland Segrarklass 1:a, ha(1 Ekl) Pris för bästa skall
2000 Norge Ekl 2, ha
2000 Norge Ekl 1, ha
Text och foto: HOLGER NILSSON

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser