Oslo Tingsrätt: Vinterns vargjakt var laglig

Oslo (JJ) Den norska vargjakten i vintras var laglig. WWF får inget gehör för sin stämning av den norska staten.

WWF förlorade i Oslo tingsrätt om den norska vargjakten. Foto: Gettyimages

Målet har bland annat gällt de 42 vargar som norska staten gav tillstånd att skjuta i vinterns licensjakt. WWF försökte få jakten stoppad i höstas, så kallad inhibition, men det avvisades.

WWF anser att vargjakten bryter mot både nationella och internationella lagar. Men Oslo tingsrätt håller inte med utan ger staten rätt – vargjakt är lagligt i Norge.

WWF döms att betala rättegångskostnaderna för Staten, Utmarkskommunernas sammanslutning och NORSKOG och Norges Skogsägarförbund. Den totala summan landar på drygt 450 000 kronor.

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser