Orsa kommun får inte bli vargfritt

Orsa(JJ) Orsa kommun tillåts inte att starta något frikommunförsök, som handlar om att inte ha några vargrevir i kommunen. Det här har miljöminister Lena Ek, C, meddelat kommunen.

Det var under våren förra året som kommunen skrev till miljödepartementet angående möjligheten att starta ett frikommunförsök. 

I sitt svar skriver miljöministern: ”Att på försök införa kommner som är helt fria från vargrevir är inte i överenstämmelse med den nyligen beslutade propositionen En hållbar rovdjurspolitik. Det är inte heller i enlighet med den svenska jaktlagstiftningen. Ett sådant förfarande skulle även strida mot Sveriges EU-rättsliga åtaganden enligt art- och habitatsdirektiven.”
Det här skriver Orsa kommun på sin hemsida.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser