Orsa folkomröstar om varg?

Orsa (JJ) Kommunstyrelsen i Orsa har beslutat föreslå fullmäktige om en lokal rådgivande folkomröstning i rovdjursfrågan.

Mikael Thalin (c) har i en motion föreslagit att kommunen på valdagen den 17 september anordnar en lokal folkomröstning om rovdjuren i kommunen. Det har varit svårigheter att komma fram till vilken fråga som ska ställas på valdagen, men kommunstyrelsen beslutade ställa frågan: ”Kommunen ska verka för att det ska bli möjligt att freda tamdjur och hundar vid ett direkt rovdjursangrepp även utanför hägn”. Om det blir en folkomröstning avgörs vid fullmäktigesammanträdet den 29 maj.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser